Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Snabbare men knappast billigare

Från 2016
Uppdaterad 25.11.2016 18:18.
Inget problem med priset - Spela upp på Arenan

Den supersnabba rörrenoveringen i Kasberget i Helsingfors blev färdig på två veckor. Priset ser ut att bli ungefär det samma som om invånarna varit evakuerade i två månader.

Byggbolaget Fira Palvelut blev klara i tid. Konstigt skulle det vara om de inte blev det med tanke på hur mycket den här renoveringen har diskuterats. Allt annat än en succé skulle ha varit ett fiasko.

Projektet har hyllats för att någon äntligen sätter tidsaspekten först. Det är mycket mer bekvämare för invånarna att endast tvingas vara borta i två veckor istället för två månader, som brukligt är vid dylika renoveringar.

Det här projektet blir knappast billigare än om det tagit två månader. Orsaken är helt enkelt att så många fler personer jobbade under en kort period.

Uppståndelsen kring tvåveckors rörrenoveringen visar att byggbranschen är konservativ. Att göra på ett nytt sätt är ingenting som har prioriterats. Tvärtom är det lätt att vandra i gamla fotspår.

Inte ett normalt fall - Spela upp på Arenan

Projektchef Atte Stambej på Vahanen har hållit i trådarna för planeringen av renoveringen. Han säger att det här projektet skiljer sig från andra projekt genom att underleverantörerna har haft en mycket aktiv del i planeringen.

Vad tycker du? Är du nöjd med hur rörrenoveringar görs i dagens Finland? Vilka erfarenheter har du? Skriv in till oss via blanketten nedan!

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight tipssida. Här kan du läsa tipset som artikeln bygger på.

Tipsa Spotlight

Denna artikel bygger på ett tips till Spotlight. Det är inte längre möjligt att skicka in tips här, var god gör det via svenska.yle.fi/respons

Diskussion om artikeln