Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Rasputin - En mytomspunnen kameleont

Från 2016
Rasputins brännande svarta blick
Bildtext Rasputins brännande svarta blick
Bild: wikipedia

Det finns få personer som är så omdebatterade som Grigorij Jefimovitj Rasputin, född 1869 i byn Pokrovskoje vid floden Tura i Sibirien. Han var bl.a mystiker, predikant, helbrägdagörare - och den sista tsarfamiljens andlige vägvisare.

Dessutom ryktades det om att han hade ett inte helt platoniskt förhållande med tsaritsan Alexandra. Rasputins liv och leverne har smutskastats, glorifierats och mystifierats om vartannat. Att få en helt rättvis och sann bild av honom låter sig inte göras speciellt lätt.

Rasputin växte alltså upp i Sibirien som icke läs- och skrivkunnig son till en bonde. I ungdomen visade han upp ett skamlöst beteende och kallades för ett notoriskt tjuvaktigt kvinnojagande fyllo. Ledare för det lokala ungdomsgänget som var så störande att prästen betalade dem en slant för att de skulle hålla sig borta från gudstjänsterna.

En blick med ett allvarligt, sinnligt djup

Men han hade någonting speciellt som märktes redan i unga år. En blick med ett allvarligt, sinnligt djup och en förmåga att för sin inre syn se vad människor hade gjort eller vad som skulle komma att hända.

Han hjälpte sjuka och behövande med sin förmåga, och han påverkade många djupt. Småningom upptäckte han en sekt som menade att en människa endast kan uppnå Guds nåd genom att först sjunka så lågt och synda så djupt att man når botten.

Karl-David Långbacka håller upp foto av Rasputin
Bildtext Lektor Långbacka med foto av Rasputin
Bild: Yle/Peter Fahllund

Gruppsex metod att uppnå Guds nåd

Rasputin marscherade snabbt genom leden och blev en ledande figur inom sekten. Där utfördes gruppövningar där medlemmarna dansade och piskade sig själva till extas. Rasputins dotter Maria ska ha sagt att man genom köttslig lusta och gruppsex skulle få medlemmarna att sjunka så djupt att de först då skulle få nåd inför Gud. Dethär blev enligt rykten hans sätt att senare erbjuda terapisessioner för kvinnor i själslig nöd. Rasputin fungerade i dehär sammanhangen som medium.

Rykten kom i svang i hela Ryssland om en märklig man med djupt svarta ögon, ett yvigt skägg och med mystiska, helande krafter. 1903 anlände en otvättad och därför illaluktande Rasputin till Sankt Petersburg, där han snabbt gjorde sig ett namn inom societeten. Något år senare blev han introducerad för den sista tsarfamiljen, Nikolaj den andra och tsaritsan Alexandra av Hessen.

Rasputin nästlar in sig i tsarfamiljen

Rasputin blev snabbt viktig för tsarfamiljen. Tronföljaren Alexej led av blödarsjuka, en mycket svår sjukdom som Alexandra bar på inom sin släkt. Rasputin sades ju ha stora och märkliga helande krafter. Genom böner och hypnos åstadkom han faktiskt en del positiva effekter på pojkens mående. Rasputin åtnjöt stort förtroende vid det Romanovska hovet och benämndes som en "vän" och en "helig man" av tsaren själv.

Teckning av tsarparet i Rasputins famn
Bildtext Teckning av tsarparet i rasputins famn
Bild: Yle/Peter Fahllund

När tsaren drog ut i första världskriget växte sig relationen mellan Rasputin och tsaritsan sig allt starkare. Rykten uppstod att de hade en kärleksaffär, vilket fick hemliga polisen att börja övervaka Rasputin. Kriget gick dåligt för Ryssland och Rasputin började friskt dela ut råd till Nikolaj om hur det borde skötas. Krigslyckan vände konstigt nog inte och missnöjet med tsaren ökade.

Rasputins tur vänder

De ryska aristokraterna hade nu fått nog av vanstyret av landet. Man anklagade främst Alexandra och eftersom Rasputin hade så stort inflytande över henne fick också han en släng av sleven. Ryssland hade fått snabbt försämrad ekonomi och kriget gick alltså åt skogen. Att Alexandra dessutom var född och uppvuxen på fiendemark gjorde inte saken bättre. Olika sammansvärjningar frodades och talet om att avskaffa "den onde munken från Sibirien" blev allt starkare.

Här kommer furst Felix Jusupov in i bilden. Han var en ingift släkting till tsaren och ordnade med en konspiration för att sätta stopp för Rasputins framfart. Historien som följer är inte helt verifierad, de medverkande har ändrat på sina berättelser flera gånger. Men i stora drag gick det till såhär.

Ingen promenad i parken att ta Rasputin av daga

Rasputin bjöds in till furst Jusupovs palats vid Moika-kanalen den 29 december 1916. Detta i tron att han också skulle få träffa och kurtisera Jusupovs fru med väninnor. Nåväl, frugan var bortrest, men han fördes ner i källaren och bjöds på förgiftat Madeiravin. Någon större verkan på den store mannen hade nu inte vinet.

Så man gav honom ett bakverk som innehöll cyanid. Men inte heller dethär hade någon inverkan. Jusupov fick nog och hämtade en pistol som han sköt Rasputin i bröstet två gånger med. Nu verkade livsgnistan lämna "den galne munken". Konspiratörerna firade redan framgången, när Rasputin grabbade tag i Jusupovs skjortkrage och viskade...du din elake pojke!

Rasputin post-mortem
Bildtext Rasputin post-mortem
Bild: Yle/Peter Fahllund

Sedan lär Rasputin ha kravlat sig upp från golvet och stapplat ut på gården. Kohorten jagade då den svartskäggige helaren längs gatorna skjutandes flera skott, varav två träffade. För säkerhets skull misshandlade gänget honom med påkar, sparkar och knytnävsslag. Jusupov började tro att han var satan själv inkarnerad. Enligt vissa källor kastrerade man ännu honom innan han kastades i floden. Liket av Rasputin flöt upp och hittades några dagar senare.

Ingen straffades för det bisarra mordet

Felix Jusupov och hans konspiratörer straffades aldrig för det bisarra mordet, trots att det var vida känt att de låg bakom det.

Det gick ju inte så bra för tsarfamiljen heller, kort senare. Under tragiska och dramatiska omständigheter i samband med ryska revolutionen avrättades Nikolaj och Alexandra, alla de fem barnen och de närmaste tjänarna i Ipatievhuset i Jekaterinburg. Men det är en historia vi eventuellt får återkomma till i ett senare skede.

Historiens vingslag, Yle Vega Lördag, kl 12.07

Historiens vingslag: Rasputin del 1

12:02

Historiens vingslag: Rasputin del 2

12:54