Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nya alkohollagen – glädjebudskap eller inte?

Från 2016
Uppdaterad 24.11.2016 17:53.
Öl- och ciderutbudet på Citymarket.
Bildtext Om det nya förslaget godkänns så kommer starköl kunna säljas i vanliga matbutiker.
Bild: All Over Press/

Myteriet sammanfattade lagförslaget för den nya alkohollagen och vad det kan innebära. Här är några viktiga saker som kan hända och vad de kan få för följder.

Förändringar

Starköl i mataffärer
I det nya lagförslaget skulle Alko inte längre ha monopol på starköl. Den nuvarande gränsen på 4,7 procent skulle stiga till 5,5 procent.

Festen tar aldrig slut
I fortsättningen skulle man bara få köpa alkohol fram till klockan 04.00, men alkohol skulle få avnjutas i lokalen till klockan 05.00. Restauranger kan i princip ha öppet dygnet runt om de så vill.

Slutna grupper får hämta egen alkohol
En sluten grupp som bokat bord eller utrymme på en restaurang och har bjudit människor skulle få ha med sig egna alkoholdrycker medan de äter där.

Grönt ljus för happy hour
Restauranger skulle tillåtas hålla ”happy hour”, det vill säga en tidsperiod där alkoholdrycker är avsevärt billigare. De får också göra reklam för det.

Eventuella följder

Antalet storkonsumenter skulle öka. På basen av tidigare observationer skulle antalet alkoholrelaterade dödsfall öka med 100 – 150. Ungefär 2 000 människor dör årligen i alkoholrelaterade olyckor, sjukdomar och förgiftningar.

Det skulle kunna leda till att barn får det lättare att skaffa läskliknande alkohol. Vilket i sin tur kunde leda till att den nedåtgående trenden i alkoholkonsumtion bland barn och unga kunde stanna upp eller vända till en ökad konsumtion.

Polisen skulle få mer att göra, särskilt på veckosluten och under småtimmarna. Ökningen i alkoholkonsumtion skulle öka antalet uppdrag och fall av misshandel.

Mataffärernas alkoholförsäljning skulle stiga med ungefär 100 miljoner euro, vilket i sin tur kunde skada Alkos försäljning och leda till personalminskning och stängning av lokaler.

Läs hela lagförslaget här.

Text: Sebastian Granskog

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln