Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hus står och svajar vid Vasa centralsjukhus

Från 2016
Uppdaterad 24.11.2016 10:12.
H-huset vid Vasa centralsjukhus
Bildtext H-byggnaden.
Bild: Yle/Malin Hulkki

När folk dansar och hoppar i gymnastiksalen på högsta våningen i H-byggnaden på Vasa centralsjukhus svajar hela huset. Sedan år 2003 har det varit förbjudet att hoppa i salen i fråga men det förbudet hålls inte alltid.

Redan år 2003 gjorde en konsult en utvärdering av huset och förbjöd sådan användning av gymnastiksalen där en stor mängd människor hoppar i takt. Men förbudet har glömts bort och nu har salen börjat användas igen.

- Det är klart, skulle det få fortgå att huset sätts i resonans kommer det en utmattning emot. Det är farligt om det fortsätter. Det går inte ha dynamiska krafter och rörelser i huset mera, det är förbjudet, säger tekniska direktören Håkan Knip på Vasa sjukvårdsdistrikt.

Huset är en av tornbyggnaderna vid Vasa centralsjukhus. I byggnaden i fråga finns främst kontorsutrymmen men på de första våningarna finns också ungdomspsykiatrin. Enligt planerna ska huset rivas inom ett år.

Händerna flyter på gelé när huset svajar

Håkan Knip har själv sitt kontor rakt under gymnastiksalen i fråga. För en dryg vecka sedan påpekade han senast att det är förbjudet att ha sådan verksamhet i salen som gör att huset börjar svaja.

- För 1,5 vecka sedan märkte jag hur huset sattes i resonans. Det var som att händerna skulle flyta på skrivbordet som om de var på gelé, säger Knip.

Nu är förslaget att huset ska rivas för att ge rum för det så kallade sote- huset som ska byggas 2018. På måndag behandlar sjukvårdsdistriktets fullmäktige planerna på ett sote- hus. Godkänns planerna river man H-byggnaden inom ett år.

Får endast hoppa i otakt

När H-byggnaden byggdes på 1950-talet beaktande man inte dynamiska krafter, det vill säga rörliga krafter, utan endast statiska.

Knip säger att ska salen användas för aktiv gymnastik nu måste man hoppa i otakt om man inte vill att huset ska sättas i gungning. Därför får salen endast användas för stillasittande möten.

- Huset tål nog belastning uppifrån och ner men inte från sida till sida. Dessutom har det tagits bort lite väggar. Därför är det förbjudet att ha gymnastik eller annat där.

Det är främst sjukhusets fritidsförening som använder gymnastiksalen när de ordnar julfester och dylikt. När man reserverar salen står det att man inte får ha sådan verksamhet som orsakar dynamiska krafter.

I salen får man vara max 10-12 personer, det får inte ordnas dans för 30-40 personer i salen längre.

Det nya huset som ska byggas på H-husets plats kallas Österbottens SOTE-hus eftersom det i huset kommer att finnas tjänster för hela landskapet. I huset kommer man att samla såväl landskapets som privatsektorns primärvårds-, specialsjukvårds- och socialvårdstjänster.

Diskussion om artikeln