Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesministern tar emot namnlista för humanare asylpolitik

Från 2016
Uppdaterad 24.11.2016 13:55.
Fredling demonstration i Kristinestad mot Finlands flyktingpolitik.
Bildtext Startskottet för kampanjen We see you var en demonstration i Kristinestad i augusti.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

I dag överlämnas 7 400 namn till inrikesminister Paula Risikko. Namninsamlingen kritiserar Migrationsverkets linje gällande asylbesluten och vill se en ändring i säkerhetsbedömningen av läget i Irak, Afghanistan och Somalia.

Namninsamlingen startades i juni och efter det har 7 400 personer skrivit under för att förändra Migrationsverkets bedömning att bland annat Irak är ett tryggt land att återvända till.

Kampanjen We see you, som uppmanat finländare att skicka brev till statsminister Juha Sipilä, följs av ungefär 5 000 personer på Facebook.

Representanter för kampanjen träffar i dag minister Risikko tillsammans med representanter för kampanjen Oikeus elää. De har med sig två asylsökande som berättar för ministern om situationen i Irak.

Många reagerade på orättvisa beslut

Linda Bäckman, som är en av initiatitivtagarna till kampanjen We see you, säger att det inte har varit svårt att få folk att engagera sig. Särskilt i somras var det många som reagerade på Migris säkerhetsbedömning.

- När vissa av asylbesluten publicerades på sociala medier så var det många som märkte att det är någonting som är fel. Besluten är ganska cyniska i sin ton och slutar med "vi tror på dig men din rädsla är inte objektivt befogad, du kan gott återvända till Irak", säger Bäckman.

Bäckman är nöjd med förvaltningsdomstolens beslut att det inte automatiskt är tryggt för en sunnimuslim från irakiska Mosul att fly till Bagdad.

- Vi ser det som ett steg i rätt riktning eftersom Sveriges rapport från förra veckan pekar på samma sak, att det inte är tryggt med intern flykt för sunnimuslimer från Mosul, säger Bäckman.