Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Marcus Rosenlund: Vi behöver en robotdiktator!

Från 2016
Uppdaterad 25.11.2016 11:04.
En robot i Esbo centrum.
Bild: Marcus Rosenlund

Så, människor. Hur tycker ni själva att det har gått på sistone? Hur fixar ni er uppgift som förvaltare av planeten? Klarar ni ens av att styra er själva? Ni är ju så stolta över det där som ni kallar demokrati. Hmm. Låt se nu...

I Colombia kommer presidenten och FARC-gerillan inom kort att underteckna ett nytt fredsavtal, för att ersätta avtalet som folket överraskande sade nej till i en folkomröstning för inte så länge sedan.Visa av skadan kommer man inte att fråga folket om deras åsikt den här gången.

I Italien kommer folket inom kort att rösta ned premiärminister Matteo Renzis förslag om att begränsa senatens överdimensionerade maktbefogenheter för att effektiva reformer ska kunna äga rum i landet. Resultatet blir sannolikt politiskt kaos och att populisterna med komikern Beppe Grillo i spetsen kommer till makten.

I Frankrike kommer folket i vår sannolikt att välja Marine le Pen till sin nästa president, vilket leder till att det som återstår av EU och eurozonen smulas sönder. Och Vladimir Putin gnuggar sina händer.

I USA… well, let’s not even go there.

Och Storbritannien… tja, ni vet.

[Med robotröst:] PÅ ALLVAR, MÄNNISKOR! VAD FELAS ER?

Robot-Kekkonen nästa?

Jag blir allt mer övertygad om att den dagen inte kan komma fort nog, då maskinerna tar över makten på jorden. Vi behöver en upplyst robotdiktator.

På samma sätt som vi behöver robotbilar som kör sig själva. Jag talade för en tid sedan med en robotikexpert som var övertygad om att det kommer en dag i framtiden då vi undrar hur vi någonsin har vågat sätta oss i en bil som kördes av människor.

Som en parentes: det här är någonting som jag kan skriva på just i dag när jag fortfarande sitter och ser framför mina ögon hur en bil körde mot rött ljus i H:fors kärncentrum och rakt ut framför spårvagnen som jag satt i. Låt oss bara säga så här: i dylika spontana sammankomster är spårvagnens fyrtio ton ett argument som den tysktillverkade sportbetonade stationsvagnens två ton har svårt att hävda sig mot.

En robot skulle förstå det här. Den skulle också se spårvagnen med sina många sensorer. Den skulle inte sitta och tänka på “den där powerpointen som borde fixas till styrelsemötet och au pairen som är ganska snygg. Om jag bara vore trettio år yngre. Fast det har ju aldrig hindrat någon förr he -” KRASCH!

Men helt misslyckade är vi väl inte?

Vi människor är bra på många sätt och vis. Vi har praktiska tummar som gör att vi kan greppa olika föremål och, tja, kasta dem på varandra.

Vi har ögon som faktiskt har bland det bästa färgseendet i djurvärlden. Vi använder dem till att titta på Kaksi julkkista ja yhdet häät Suomi.

Vi har…

Äh.

Jag kommer inte på någonting mer.

Men det är en sak som är säker, att Galaktiska rådet borde sätta oss under förmynderskap med omedelbar verkan. Vi borde inte tillåtas fatta självständiga beslut. Vi är riktigt usla på det, och det slutar så gott som alltid med att någon får ont någonstans. Därför: låt robotarna ta över. Inte bara fabrikerna, regeringsansvaret också.

Men först måste vi förändra vår syn på robotar. Ta nu filmerna till exempel.

Roboten som ville bli människa

Alltid då Hollywood gör en snyftfilm om en robot som är superintelligent men emotionellt avtrubbad och socialt klumpig så går det ut på att roboten vill bli människa till varje pris (två exempel: A.I. Artificial Intelligence och Bicentennial Man. Bubbling under: Plåtmannen i Wizard of Oz).

Alla är överens om att roboten är överlägsen människan på alla sätt och vis, den är smartare, starkare, snabbare och i praktiken odödlig. Men se nej, den vill inte vara sådan, den vill bli en människa. Så den frågar sin bästa människovän eller tjejen den är kär i vad den ska göra för att bli människa.

“Följ ditt hjärta. Begå misstag.”

För du vet, “errare humanum est”. Det är mänskligt att fela. Det är våra brister och fel som gör oss till människor.

VA???

Sedan när har det blivit ett hedersord att vara dum? Sedan när har dåligt övervägda beslut blivit någonting som får tjejen man är förtjust i att bli kär i en? Sedan när har det att man inte vet någonting om någonting blivit en merit som gör en kompetent för jobbet som president för världens mäktigaste land med en arsenal på sju tusen kärnstridsspetsar? Sedan när är det sådana saker som gör en till människa?

Jag vet att det är så här, men när har det blivit så? Varför kunde det inte vara vår musik, vår bildkonst och vår vetenskap som gör oss till människor? Ordnade någon en folkomröstning om det här också?

VI BEHÖVER EN GLOBAL ROBOTDIKTATOR!

Glöm skrämselpropagandan! “Maskinerna kommer att vända sig mot oss! De kommer att hata oss och vilja döda oss.”

NEJ!

Det där är en beskrivning av oss människor och vårt sätt att förhålla oss till varandra. Maskinerna kommer inte att hata oss. Hat är en mänsklig, irrationell känsla styrd av hormoner och okunskap. En artificiell intelligens kommer sannolikt inte att vara kapabel till hat om ingen specifikt programmerar den till det.

...Vilket ju förstås människorna som programmerar den kommer att göra. För de är, you know, människor.

Äh, glöm vad jag sade. Jag ska bara ta mig en kopp varm kakao och vänta på slutet nu, tror jag.

Andas djupt och räkna till tio!

Nåja, kanske det inte är så illa, trots allt: det finns ju en möjlighet att en tillräckligt smart artificiell intelligens är så oerhört smart att då man kopplar på den så inser den att all den här gojan som den är programmerad med är fånig och destruktiv, så nu programmerar jag om mig själv och sedan gör vi så här i stället. Varefter den sätter i gång och löser våra problem, oändligt klok och mild, en virtuell Dalai Lama fast ännu smartare.

Kan en robot ignorera sin ursprungliga programmering om den är smart nog och inser att den vet bättre än sina skapare? Jag måste fråga Svenska Yles husfilosof Joel Backström när jag ser honom.

Aj jo, förresten: alien-robotarna från Alfa Centauri, de är hur som helst en helt annan femma. De är inte programmerade av människor. De är OK.