Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pensionärer i Sibbo bestulna under julfest

Från 2016
Uppdaterad 24.11.2016 14:34.
Hand sträcker sig efter plånbok
Bildtext En eller flera tjuvar var framme under Sibbo Pensionstagares grötfest i tisdags (illustrerande arkivbild).
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Sibbo Pensionstagare rf råkade ut för tjuvar i samband med föreningens traditionella grötfest i tisdags. Några personer blev bestulna på bilnycklar och dessutom togs en telefon samt bank- och kreditkort.

- Jag är väldigt besviken, speciellt eftersom målgruppen den här gången var äldre personer som hade samlats för årets höjdpunkt inom verksamheten, säger föreningens ordförande Juha Huotari.

Under de senaste två åren har grötfesten lockat omkring 120 deltagare. De hade lämnat sina ytterkläder i den nedre våningen, medan festen pågick på andra våningen i Festsalsbyggnaden på det gamla sjukhusområdet i Nickby. Garderoben hade ingen övervakning och dörren till byggnaden var olåst.

- Det var första gången efter renoveringen av byggnaden som något sådant här hände, även om fönster har söndrats tidigare. Det är ganska fräckt att man kommer in och tömmer rockfickor och sedan flyr platsen, konstaterar Huotari.

Garderob på en restaurang.
Bildtext Garderoben i huset övervakades inte, utan man fick lämna sina ytterkläder på eget ansvar (illustrerande arkivbild).
Bild: Yle/Antti Eintola

Bilnycklar, telefon och kort försvann

En polisanmälan gjordes redan samma kväll som händelsen ägde rum. Tre gäster blev av med sina bilnycklar och en anställd blev av med sin mobiltelefon. I telefonens skyddsfodral förvarades också två kort, ett bank- och ett kreditkort, som man genast lyckades spärra.

Huotari känner inte till att någon skulle ha blivit av med pengar, men en av gästerna hade också sin hemnyckel i samma nyckelknippe.

- Personen har nu sett till att få låset bytt. Hos en gammal människa väcks ju rädslor och det känns inte bra att någon lätt kan ta reda på var man bor, till exempel via bilens registernummer.

Trots att bilnycklar hade stulits försvann ändå inga bilar från gården utanför Festsalsbyggnaden.

Bilnyckel
Bildtext Några av deltagarna i festen blev av med sina bilnycklar (illustrerande arkivbild).
Bild: Yle/Bengt Östling

Två utomstående personer på plats?

Vem eller vilka personer som ligger bakom stölderna känner man inte till.

- Polisen tar nu itu med materialet från övervakningskamerorna. Så mycket har jag hört att två utomstående personer har setts på plats.

Huotari berättar att de inblandade har varit i kontakt med försäkringsbolagen för att reda ut om de kan få ersättning från hemförsäkringen.

Huotari, som är lokalkoordinator för Sibbo kommun, har förslag gällande hur man kunde förhindra dylika händelser framöver.

- Övervakningskameror borde installeras också i tamburen där klädhängarna finns. För tillfället har det bara funnits kameraövervakning vid ingången.

Nickby sjukhus festsalsbyggnad.
Bildtext Festsalsbyggnaden i Nickby kunde få flera övervakningskameror, anser Juha Huotari från Sibbo Pensionstagare rf (arkivbild).
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

"Personalen sprang hela tiden i dörrarna"

Huotari konstaterar att man inte kan låsa ytterdörren under evenemangen, eftersom det skulle behövs personal som släpper in och ut folk under kvällen. Han föreslår ändå att man kunde installera ett kamerasystem som möjliggör att man från övre våningen kunde se vem som befinner sig vid dörren, och släppa in personen med ett knapptryck.

Huotari konstaterar att det är intressant att stölderna kunde inträffa, eftersom den personal som skötte cateringen hela tiden sprang i dörrarna.

Stölderna verkar ha inträffat då hela personalen var upptagen med kaffeserveringen, vilket tyder på att någon utomstående hade räknat ut att det var den bästa tidpunkten att slå till, konstaterar Huotari.

- Deltagarna visste nog att vi inte hade en övervakad garderob. Ingen har ju någonting att göra i andras rockfickor, och det är speciellt tråkigt att det här hände äldre personer som i god tro deltog i festligheterna.

kaffekopp
Bildtext Stölderna verkar ha ägt rum medan personalen skötte kaffeserveringen (illustrerande arkivbild).

Sipoon Sanomat var först med nyheten.