Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Varför är fredagen så mörk?

Från 2016
En kvinna som är ute och julhandlar under shoppingdagen "Black Friday".
Bild: EPA/ERIK S. LESSER

I USA inleds julfirandet traditionsenligt den fjärde torsdagen i november med thanksgiving-helgen, men också fredagen efter firas: som den inofficiella traditionen Black Friday.

Black Friday är en av USA:s största shoppingdagar under året, tillsammans med lördagen innan jul. Under Black Friday har många butiker längre öppethållningstider än vanligt och miljontals människor shoppar prylar via nätet. Eftersom att dagen firas efter thanksgiving är många lediga från jobbet och firar den svarta fredagen som en klämdag.

Varför svart fredag?

En av historierna bakom att den fjärde fredagen i november har börjat kallas Black Friday är att företagen på 1980-talet började notera vinstsiffror i sina försäljningslistor under shoppingdagen. Vinster skrevs på den tiden med svart bläck och minusresultat med rött.

En annan bakgrund till den inofficiella traditionens namn är att man under 1960-talet kallade dagen efter thanksgiving ”den svarta fredagen” på grund av olyckorna, trafikkaoset och trängseln som uppstod när människor skulle ta sig hem från släktmiddagarna de ordnat dagen innan.

Black Friday ses fortfarande av många som en mörk dag. Enligt den amerikanska webbsidan Black Friday death count har sju personer dött och 98 personer skadats i trängseln och kalabaliken under shoppingdagen sedan år 2006.

I ett köpcentrum i Forth Worth i delstaten Texas såg det ut så här år 2013:

Inte bara en amerikansk dag

Till skillnad från den amerikanska thanksgiving-traditionen så har den svarta shoppingdagen börjat firas också i andra delar av världen. I norden har olika butiker och varuhus hakat på rea-trenden och näthandeln i Finland ökade till exempel år 2014 med 258 procent.

Shoppingdagen Black Friday och nätshoppingdagen Cyber Monday (måndagen efter) brukar ses som öppnadet av julhandeln i USA.

Text av: Jonas Forsbacka

Diskussion om artikeln