Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finlandiapriset i skönlitteratur till Jukka Viikilä

Från 2016
Uppdaterad 24.11.2016 19:55.
Finlandiapriset i skönlitteratur år 2016 tilldelades Jukka Viikilä
Bildtext Jukka Viikilä.

Författarna Jukka Viikilä, Juuli Niemi och Mari Manninen belönades med Finlandiapriset i litteratur på torsdagen.

Viikilä fick priset i klassen skönlitteratur för romanen Akvarelleja Engelin kaupungista (ung. Akvareller från Engels stad).

I år var det redaktören Baba Lybeck som envädligt utsåg vinnaren av Finlandiapriset för årets bästa finländska roman, och i sitt tal under prisgalan konstaterade hon att hon haft svårt att välja bland de sex kandidaterna.

Lybeck konstaterade också att det hon förväntar sig av en bra bok är att den ger henne nya tankar och insikter, ger henne färger i vardagens gråskala, berättar för henne om människoöden som hon inte har hört om förut, ger röst åt dem som inte annars kan göra sin röst hörd:

- Jag önskar att boken utmanar och skakar om mig, rubbar mina invanda föreställningar. Att den irriterar mig, ger mig kraft och vägledning i hur jag ska ta mig an mitt livsöde. Att den inger mig frid, lugn och ro. Smeker mig med lugnande ord när stormen rasar därute. Ger mig historiska perspektiv och förståelse för min omvärld på det sätt som bara en bok kan förmedla.

Enligt Baba Lybeck kunde hon skönja några gemensamma nämnare mellan de olika nominerade verken - i alla verk möter vi en medelålders man som är lätt föbryllad och som iakttar sin omvärld något från sidan av. En medelålders man som känner sig omsprungen av livet.

En melankolisk nattdagbok

Det slutliga valet föll på Jukka Viikiläs bok Akvarelleja Engelin kaupungista som handlar om den tyske arkitekten Johan Carl Ludvig Engel och hans tankar då han han var sysselsatt med att planera den nya staden Helsingfors.

Viikilä har skrivit romanen som den tyske arkitektens poetiska nattdagbok. Ursprunget till romanen var ett hörspel om Engel för YLE som Viikilä fick i uppdrag inför Helsingfors stads 200-årsjubileum som huvudstad.

- Böcker är bara delvis skrivna av sina författare. Varje ny bok bärs vidare av tidigare böcker och jag hoppas att min bok även kan bära vidare kommande böcker, sade Viikilä i sitt tacktal

- Jag vill ägna det här priset boken till alla dem som slår dank, till runkare, losers, drop-outs och "kaikille teille taivaanlannanmaalareille" till alla er om skriver utan mål, orsak, lön eller samhällelig vision. Till alla er som skriver av ren skrivglädje eller skönhets skull. Jag vet med säkerhet att det viktigaste har alltid betraktats som onödigt i vårt samhälle.

Pärmbild till Jukka Viikiläs roman "Akvarelleja Engelin kaupungista".
Bild: Gummerus

Viikilä konstaterade också skämtsamt att hans luriga plan på att smuggla in poesi i romanen lyckades - romanen är enligt honom den enda genre där det är kommers.

Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur gick till Juuli Niemi för romanen Et kävele yksin (ung. Du går inte ensam).

Mari Manninen fick Fack-Finlandiapriset för Yhden lapsen kansa - Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret (ung. Ettbarnsfolket - hemliga babyer, små kejsare och övergivna döttrar i Kina).

Bland årets kandidater till Finlandiaprisen fanns även Peter Sandström (Laudatur) och Lena Frölander-Ulf (Jag, Fidel och skogen). Det fanns sex kandidater i varje klass.

Pristagarna fick 30 000 euro var.

Pristagaren i skönlitteratur utsågs av journalisten Baba Lybeck, barn- och ungdomspristagaren av skådespelaren och sångaren Vuokko Hovatta och Fack-Finlandiapristagaren av författaren Jörn Donner.

Artkeln har uppdaterats med kommentarer av Baba Lybeck och Jukka Viikilä kl. 16:05.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln