Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-parlamentet vill frysa medlemskapsförhandlingarna med Turkiet

Från 2016
Uppdaterad 24.11.2016 15:18.
EU-parlamentet i Strasbourg
Bildtext EU-parlamentet möttes i Strasbourg och röstade för en frysning av förhanndlingarna med bred marginal.
Bild: EPA/PATRICK SEEGER

EU-parlamentet vill tillfälligt frysa medlemskapsförhandlingarna med Turkiet. Orsaken är den oproportionerliga reaktionen på det misslyckade kuppförsöket i landet i juli.

EU-parlamentet röstade om saken med siffrorna 479 för och 37 emot medan 107 parlamentariker var frånvarande.

Omröstningen gällde en icke-bindande motion som uppmanar EU-kommissionen och medlemsländernas regeringar att införa ett symboliskt uppehåll i förhandlingarna.

EU-parlamentets ställningstagande kan inte direkt påverka förhandlingarna, men sätter ändå press på Turkiet.

EU och Turkiet har diskuterat medlemskap i elva år men några aktiva förhandlingar har inte pågått på länge.

Ingendera parten hyser förhoppningar om att Turkiet kunde bli medlem inom de närmaste åren.

"EU-parlamentet fördömer hårt de oproportionerliga förtryckande tilltagen i Turkiet sedan kuppförsöket i juli", står det i motionen. Som tillägg sägs ändå att parlamentet förbinder sig vid att hålla Turkiet "förankrat" till EU.

Erdoğan: Ingen betydelse

Österrike har tidigare krävt att medlemsförhandlingarna helt ska avbrytas.

Tyskland, Frankrike och de flesta andra EU-länderna stöder än så länge förhandlingarna eftersom de är rädda för att Turkiet ska dra sig ur flyktingavtalet med EU som har gjort att färre flyktingar kan ta sig till unionen.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini uppmanade parlamentet att vara försiktigt eftersom avslutade förhandlingar med Turkiet innebär att alla förlorar.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har tidigare beskyllt EU för att inte förstå hur allvarligt hotet mot Turkiet är.

Han har varnat att EU måste leva med konsekvenserna om diskussionerna avbryts - då kunde Turkiet istället ingå en säkerhetsallians med Ryssland och Kina.

Efter omröstningen sa han att omröstningens resultat inte har någon som helst betydelse. Turkiets EU-minister sade för sin del att omröstningen strider mot de grundläggande europeiska värderingarna. Han sade också att EU-parlamentet ska akta sig för vad de säger om Erdoğan.

Turkiet hoppas ännu kunna få visumfrihet till EU, något EU har lovat i utbyte mot att Turkiet håller flyktingar borta från EU. Som en del av samma avtal lovade EU i mars att återuppta medlemskapsförhandlingarna med Turkiet.

EU-ledarna ska diskutera Turkiet igen i Bryssel under ett toppmöte 15-16.12.

Diskussion om artikeln