Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Arkea tar över matlagningen i Pargas?

Från 2016
Lunchen förbereds vid centralköket i Houtskär.
Bildtext Skolmaten i Houtskär tillverkas i fortsättningen i Arkeas regi?
Bild: Yle/Johanna Ventus

Pargas ska låta bolaget Arkea ta över stadens kosthåll, alltså maten som serveras i till exempel skolor och inom äldreomsorgen.

Det förslaget ska Pargas stadsstyrelse ta ställning till på sitt möte på måndag nästa vecka.

Enligt förslaget ska Pargas göra ett avtal med Arkea och låta personalen övergå i Arkeas organisation som gamla arbetstagare.

Dessutom blir Pargas stad delägare i Arkea.

Arkea är ett kommunägt bolag som bland annat sköter kosthållet i till exempel Åbos skolor, daghem och äldreomsorg och för hela Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Vårdreformen medför förändring i vilket fall som helst?

Ett av argumenten för att Arkea nu föreslås ta över kosthållet är att social- och hälsovårdsreformen kommer att innebära att kosthållet inom social- och hälsovården ska skötas av någon annan än kommunen. Det medför i sin tur att det kosthåll som blir kvar i kommunens regi minskar med en tredjedel. Då Pargas stads kök idag är uppdelat på 8 matlagningskök och 8 servicekök och med 7 utlokaliserade servicekök på olika orter, så innebär en minskning av antalet portioner som ska tillverkas att volymerna kan bli väldigt små i vissa kök.

Elever som äter skolmat från engångstallrikar.
Bildtext Arkea lagar redna nu bland annat skolmaten i Åbo.
Bild: Yle / Hanna Othman

Enligt föredragningen medför de minskande volymerna och de många små tillagningsenheterna till att maten blir mellan 15 och 25 procent dyrare. Arkea som är en stor aktör sägs kunna kompensera för en del av den här kostnadsökningen.

Det avtal som Pargas stadsstyrelse ska ta ställning till på måndag ska gälla i sju år med en option på ytterligare två år. Att Pargas stad ska bli en delägare i Arkea kostar staden 12 000 euro.

Tidigare har åtminstone representanter för socialdemokraterna och de gröna i Pargas stadsstyrelse motsatt sig planerna på att överföra kosthållet i Arkeas regi.

Diskussion om artikeln