Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Västis blir lokal tvådagarstidning och digital

Från 2016
Uppdaterad 29.11.2016 09:36.
Radio Vega Västnyland: Vastra Nyland blir tvadagarstidning - Spela upp på Arenan

Från och med början av december utkommer Västra Nyland som papperstidning enbart tisdagar och fredagar men med daglig utgivning på webben.

Förändringen är ett resultat av KSF Medias sparåtgärder som också har inneburit uppsägningar i Västnyland.

Vid redaktionen i Ekenäs är personalen i startgroparna för ett nytt koncept. Journalisten Kristoffer Nöjd tycker att det är synd att utgivningen minskar.

- Helst hade vi ju haft kvar femdagarsutgivningen eller ännu fler dagar för papperstidningen. Men det var nu den här smällen vi fick ta för helhetens skull, antar jag. Det är bara för oss att göra det bästa av situationen.

Tycker du att ni har offrat er?

- Blivit offrade, i så fall. Men nu ska vi inte ta någon offerroll utan nu gäller det att visa att vi kan vara minst lika bra och kanske ännu bättre även om utgivningsfrekvensen blir mindre.

Kristoffer Nöjd tror att det i praktiken handlar mindre om att jobba mot en deadline. Samtidigt kommer nog personalen att vara fullt sysselsatt i en situation då sex journalister har sagts upp.

Bästa lokaltidning för fjärde året i rad

- Vi har ju bevisligen lyckats bra hittills så jag tror att det blir bra nu också, bara vi sväljer det här. Vilket jag tror att de flesta av oss har gjort. Vi blir en tvådagarstidning, nu kavlar vi upp ärmarna och försöker vårt bästa. Då blir det nog riktigt bra, både för läsarna och för oss själva, bedömer journalisten Kristoffer Nöjd.

Han kommer i likhet med övriga redaktörer att skriva om olika ämnen.

- Det är väl helt ok. Visst skulle det vara trevligt att kunna nischa sig på något man tycker om men det kan ju finnas möjlighet till det också.

Layoutjournalisten Johanna Lemström kommer liksom Nöjd att få mer varierande uppgifter och göra litet av varje.

kvinna vid dator på kontor
Bildtext Johanna Lemström gör layout och skriver artiklar.
Bild: Yle/Monica Slotte

- Jag kommer huvudsakligen att fortsätta med att göra layout och skriva artiklar. Layouten förändras troligen så att man gör undan an efter som texterna blir färdiga. Idag lägger vi in texten dagen innan den går i tryck.

Lemström beskriver stämningen på redaktionen som förväntansfull.

- Vi vill göra en bra ny Västis.

Lokalt men brett

Inrikes- och utrikesmaterialet som tidigare har producerats av KSF Medias gemensamma redaktion och nyhetsbyråer kommer nu att försvinna från Västra Nyland. Nu kommer man att satsa på lokala nyheter, debatt, sport, kultur, ledare och dagbokssida.

Chefredaktör Marina Holmberg ser inte fokuseringen på det lokala som någonting omvälvande eller nytt.

kvinna framför datorer på kontor
Bildtext Chefredaktör Marina Holmberg sätter innehållet i fokus.
Bild: Yle/Monica Slotte

- Vi har ju gjort mycket lokalt material redan tidigare. Och det att ett material är lokalt betyder inte att det bara utgår från Västnyland. När det gäller en nationell reform som vårdreformen så måste vi förklara vad det betyder för regionen.

Holmberg förklarar att förändringen också innebär att tidningen ska bli mer digital. Västra Nyland publicerar artiklar digitalt sju dagar i veckan och utkommer två dagar på papper.
I praktiken betyder det att det dagliga flödet kommer att finnas på nätet.

- För mig är det journalistiska innehållet det viktiga. Om det är digitalt eller papper är sekundärt. Vi kommer ju säkert att ha mer korta, snabba nyheter på webben och fördjupning i papperstidningen.

Chefredaktör Marina Holmberg säger att man som bäst funderar på olika digitala lösningar men vill inte närmare gå in på dem.

- Vi har ju redan jobbat en del digitalt. Det blir kanske litet mera fokus på det nu men fortfarande så gör vi för båda kanalerna. Det är innehållet som styr.

Fotograferar färre dagar

Tidningens fotograf Lina Enlund jobbar nu tre dagar i veckan mot tidigare fem men uppdragen är av samma kaliber som förr.

kvinna med kamera och kameraväska
Bildtext Lina Enlund är van att föreviga Västnyland.
Bild: Yle/Monica Slotte

- Vi som jobbar här har hela tiden producerat lokalt material så det blir kanske inte en så stor förändring för oss. Man fotar det som uppdraget kräver och så landar det där det landar, på webben eller i papperstidningen.

Enlund är glad över att Västra Nyland kan hålla kvar en fotograf, också om det handlar om färre dagar.

- Redaktörerna fotograferar ju redan själva också. Nu blir det kanske så att man sparar vissa uppdrag till de dagar jag är på jobb.

Diskussion om artikeln