Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den feministiska teatergruppen Blaue Frau undersöker vad som händer då världen går sönder

Från 2016
Uppdaterad 25.11.2016 12:53.
blaue frau
Bild: Blaue Frau / Yoshi Omori

Teatergruppen Blaue Frau undersöker vad som händer då världen går sönder och vi ändå är tvungna att fortsätta existera. Den 72-timmar långa performansen är ett samarbete med koreografen Carl Knif.

- Det känns som att vi lever i en ganska hemsk tid. Hur ska vi med konsten kunna tackla de här frågorna? undrar skådespelaren Sonja Ahlfors.

Hon beskriver temat i föreställningen RAVE av teatergruppen Blaue Frau, dvs Ahlfors själv och Joanna Wingren, den här gången i samarbete med koreografen Carl Knif.

Rave är en 72 timmar lång performance-installation som pågår från fredag kväll till måndag kväll. Under de här 72 timmarna finns det 29 tillfällen som publiken kan boka biljetter till, en del längre och andra kortare.

- Vi arbetar med slow motion som uttrycksmedel och med olika perspektiv på tiden, förklarar Ahlfors.

sonja ahlfors
Bild: Blaue Frau / Yoshi Omori

Blaue Frau har tidigare jobbat mycket med att dekonstruera teaterrummet och undersöka maktförhållandet mellan aktör och publik. Nu vill de tillsammans med Carl Knif göra något mer strikt, med tydliga regler - därav bland annat den begränsade tiden.

Ahlfors personliga utgångsläge till föreställningen är att världen går sönder och vi ändå måste fortsätta existera.

- De dagliga rutinerna fortsätter. Man går till butiken, lagar mat, hämtar barnet. Och samtidigt finns det inte bara en känsla, utan också en vetskap om att utanför går världen sönder, säger Ahlfors.

Ravet fortsätter och fortsätter, och utanför fortsätter... något annat.

Hon beskriver det som en studie i pågående skeende. Inte minst handlar det om en slags eskapism och en nostalgi till 90-talet.

- Att gå på rave är att stänga dörren till världen och skapa en egen bubbla. Idag talas det ju mycket om att alla lever i sina egna bubblor och flöden och algoritmer. Det här är ett sätt att skapa en bubbla, men vara medveten om att den är helt artificiell.

Jag måste skydda mig själv. Det finns ingen annan här som gör det. Utanför är världen bruten. Jag vet att något måste göras i den här tiden av outhärdliga handlingar och outhärdliga människor. Jag står hjälplös. Jag klarar inte av att skydda mig mot vreden. Men någonstans inom mig finns en tanke: Om jag kan skydda mig själv, kanske jag kan skydda någon annan också.

― Sonja Ahlfors

Blaue Frau har alltid varit modiga i sina konstnärliga val. Under de senaste åren har de gått från postdramatisk teater allt mer mot performanshållet. Den senaste föreställningen 11 var en electro-pop-konsert som delade åsikter både bland kritiker och publik. Är de inte rädda för att bli snäva?

- Jag förstår frågan och den är helt legitim, men saker och ting är inte statiska. Vi jobbar tvärkonstnärligt. Vår senaste föreställning var en konsert, vilket jag tycker är ganska lättillgängligt som format.

Ahlfors litar långt på intuitionen som arbetsredskap. Det finns ingen rätt väg eller fel väg. Blaue Fraus väg utstakas i dialog mellan Ahlfors och Wingren, med samtiden och med deras intuition.

sonja ahlfors
Bild: Blaue Frau / Yoshi Omori

Den populära feministiska podcasten Taxen och Terriern i samarbete med Förlaget är ett annat exempel på bredden av Blaue Fraus produktion.

- Snäv är inte heller nödvändigtvis ett negativt ord, utan bara en beskrivning. Det kan vara ganska roligt att vara snäv och riktigt nörda in sej på nånting!

Ahlfors hoppas kunna fortsätta överraska och vara oberäknelig, även om Blaue Fraus föreställningar alltid har tydligt feministiska förtecken och värderingar.

- Inom konstnärliga sammanhang är rätt och fel ändå oftast ointressant. Konst i sej försvarar alltid sin plats, särskilt i en tid när allt mäts i pengar eller värdesätts enligt vissa skalor. Jag vill inte mäta saker, säger Sonja Ahlfors.

Vår samtid är outhärdlig.
Vi är outhärdliga.
Vi kan inte längre hantera det.
Vi blir ravers.
Nu är vi ravers.
Och utanför är allting som förut.

― Blaue Frau

RAVE med Blaue Frau och Carl Knif har premiär fredagen den 25.11 kl. 18 och pågår oavbrutet fram till måndagen den 28.11 kl. 18 i SIC-space på Busholmen i Helsingfors.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln