Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Omsorgsministern: Köksa och gårdskarl ska inte vårda åldringar

Från 2016
Familje- och omsorgsminister Juha Rehula
Bildtext Omsorgsministern lovar att dimensioneringen av antalet vårdare i äldreomsorgen utgår från 0,5 våradre per klient.
Bild: YLE/Chanette Härus

Regeringen lovar att dimensioneringen av vårdpersonalen i äldreomsorgen är 0,5 vårdare per klient, och dimensioneringen omfattar endast kvalificerad personal.

- Kokerskor och gårdskarlar inkluderas inte då vårdpersonalen räknas. Här ingår personer som har fått utbildning inom social- och hälsovården, som delar klienternas vardag och vakar över dem 24 timmar i dygnet, säger omsorgsminister Juha Rehula (C).

Frågan kom på tal under riksdagens frågestund med regeringen. Vänsterförbundets gruppordförande Aino-Kaisa Pekonen befarade att de sparmål på 70 miljoner som regeringen eftersträvar i äldreomsorgen uppfylls genom att trixa med dimensioneringen, och ändra kompetensbestämmelserna.

Rehula avvisade Pekonens påstående.

- Också i framtiden är det yrkesutbildade vårdare som inkluderas i dimensioneringen 0,5. Det här är den grund vi utgår ifrån, underströk Rehula.

Han sa att sparmålet ska uppfyllas genom att ta i bruk ny teknologi, och minska byråkratin som rör olika företags tillstånd.

- Men ingen digitalisering ska ersätta mänskan. På vården prutar regeringen inte, sa Rehula.

Omsorgsministern lovar att kommunerna före årets slut i en kvalitetsrekommendation får direktiv om hur vårdardimensioneringen ska göras.

Diskussion om artikeln