Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Gräl om Viirus flytt till stiftelsekvarteret - skådespelare säger upp sig

Från 2016
Uppdaterad 25.11.2016 16:01.
Skådespelaren Viktor idman i Viirus föreställning Lampedusa.
Bildtext Skådespelaren Viktor Idman i Viirus föreställning Lampedusa.
Bild: Viirus/Tani Simberg

När Teater Viirus flyttar till Busholmen nästa år följer skådespelaren Viktor Idman inte med. Flytten till det stiftelseägda kvarteret har väckt farhågor bland personalen. Ledningen säger att de flesta är nöjda med beslutet att flytta till kvarteret Victoria.

Skådespelare Viktor Idman motsätter sig teaterns flytt till Busholmen. Han kommer att jobba kvar på teatern så länge den finns i Kronohagen. Men när flyttlasset går till Victoriasalen nästa höst tänker han lämna teatern.

- Jag har sagt upp mig på grund av det här beslutet. Jag kommer inte att flytta med när teatern flyttar till Victoriasalen. Jag anser att det går emot de ideal som Viirus står för - integritet och självständighet, säger Viktor Idman.

Idman framhåller att Teater Viirus varit något mellan en institution och en fri grupp, och i och med flytten blir Viirus mera av en institutionsteater.

Skådespelarna Viktor Idman och Oskar Pöysti på teater Viirus scen i uppsättningen Perplex.
Bildtext Skådespelarna Viktor Idman och Oskar Pöysti i Viirus föreställning Perplex.
Bild: Viirus/Cata Portin

Teater Viirus grundades 1987 av skådespelarna Robert Enckell, Mats Långbacka, Johan Storgård och regissören Arn-Henrik Blomqvist. Då var Viirus en skådespelarnas teater, där demokratin inom ensemblen var viktig. På teatern gällde till exempel då en princip om lika lön för alla.

- Viirus har haft en stark skådespelarensemble. Det finns en rädsla att ensemblen blir mindre viktig i och med att det är så mycket annat i kulturcentret på Busholmen. Jag tror inte på den här modellen för Viirus, därför säger jag upp mig, säger skådespelare Viktor Idman.

"Viirus är redan en institution"

Enligt Teater Viirus administrativa ledare Matilda von Weissenberg har det funnits olika åsikter om flytten i planeringsskedet. Men hon säger att det nu bara är en liten minoritet som är emot flytten.

Hon tror inte att skådespelarna skulle bli mindre viktiga i och med flytten till Busholmen.

- Jag förstår inte varför skådespelarna skulle bli mindre viktiga. Snarare blir de ännu viktigare, säger von Weissenberg.

Viirus har förändrats många gånger under åren

När Teater Viirus grundades 1987 var målsättningen att skapa en energisk och fördomsfri teater. I över 15 år verkade teatern på Råholmen i en gammal fastighet som senare har rivits. För tillfället finns Teater Viirus i Kronohagen.

- Viirus är redan en institution. Efter flytten till Victoriasalen kommer Viirus att vara något annat. Men teatern blev något annat också efter flytten från Råholmen. En organisation vilken som helst ändras med tiden, säger Matilda von Weissenberg.

Hon vill poängtera att de nuvarande utrymmena i Kronohagen inte är ändamålsenliga. Tung scenografi måste bäras upp till fjärde våningen, och både kontoret och foajén är för små.

Matilda von Weissenberg är verksamhetsledare för teater Viirus.
Bildtext Matilda von Weissenberg är verksamhetsledare för teater Viirus.
Bild: Yle/Minna Almark

Marika Parkkomäki: det är en emotionell fråga

Marika Parkkomäki lämnade teater Viirus år 2010 när verksamheten lämnades över till nya krafter. Hon är en känd Viirus-profil som tog sina första steg på teaterns tiljor år 1991. Idag är hon medlem i föreningen Viirus r.f. När föreningen röstade för flytten på höstmötet var 16 personer för flytten och 3 emot.

- Jag gick ut från mötet och kunde inte sluta gråta för det känns som att det var det. Det här är rent emotionellt, jag försöker vara saklig men det är svårt. Det är en emotionell fråga för att jag har satt så mycket år och jobb och kärlek på Viirus och varit med och skapat den teater som Viirus är. Så jag känner mig sviken, säger skådespelare Marika Parkkomäki.

Marika Parkkomäki
Bildtext Skådespelaren Marika Parkkomäki berättar att hon blev så besviken att hon började gråta på höstmötet.
Bild: Yle/Parad Media

Behåller teatern sin konstnärliga bestämmanderätt?

Det väcker farhågor hos Parkkomäki att teatern gjort ett samarbetsavtal med Stiftelsen Kvarteret Victoria.

- Jag hoppas att jag har fel, att det inte är så att Teater Viirus blir en institution som inte mera har konstnärlig bestämmanderätt över sin verksamhet, säger Parkkomäki.

Marianne Möller från Teater Viirus skrev under ett samarbetsavtal om Victoriasalen med stiftelsen Kvarteret Victoria.
Bildtext Teater Viirus styrelseordförande Marianne Möller skrev under samarbetsavtalet med stiftelsen Kvarteret Victoria i den kommande teatersalen. Teater Viirus fortsätter i sina nuvarande utrymmen på Sjötullsgatan under våren.
Bild: Yle/Karita Lehikoinen-Stedt

Marianne Möller som är ordförande för föreningens styrelse ser stora möjligheter i flytten till Busholmen.

- Största delen av dem som är inblandade tycker flytten är en bra sak som ger teatern nya möjligheter. Teatern kan utvecklas och vi kan hitta en ny publik. Framförallt får Viirus bättre utrymmen, så teatern kan prestera ännu intressantare konstnärligt sett, säger Marianne Möller.

Morgonöppet: Debatt: Teater Viirus flyttar och ska driva kulturcentrum

12:06
Den nya teatersalen i kvarteret Victoria.

Teater Viirus flyttar till kvarteret Victoria på Busholmen

Teatern ska driva kulturverksamhet i det svenska kvarteret.

Diskussion om artikeln