Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kvalklart vid Ruka - Ahonen och Asikainen vidare

Från 2016
Uppdaterad 24.11.2016 20:28.
Lauri Asikainen gör en telemark-landning i Polen 2016.
Bildtext Lauri Asikainen landar.
Bild: imago/Newspix/ All Over Press

Janne Ahonen och Lauri Asikainen pallade för trycket och levererade tillräckligt goda hopp för en plats i säsongens första världscupdeltävling i backhoppning på fredag vid Ruka.

Janne Ahonen (127,5 meter, 23:e plats) och Lauri Asikainen (124 meter, 30:e plats) lyckades bägge vika sig en plats i startfältet i säsongens första tävling.

Blåvit oturgubbe i Ruka var Jarkko Määttä, vars hopp på 106,5 meter räckte till en 41:a plats i kvalets startfält. Med 0,1 poäng till hade placeringen räckt till en plats bland de 40 främsta. Till saken hör att Määttä hade landat sitt hopp i provomgången vid 139 meter.

– Määttäs misslyckande var både oväntat och beklagligt. Försäsongens säkraste och bästa finländare hade de sämsta vindförhållandena under hela kvaltävlingen, men hade han bara fått uthoppet att fungera lika bra som i de två träningshoppen inför kvalet hade han klarat sig in till tävlingen med glans, noterar Yle Sportens Micke Oivo på plats i backgropen i Kuusamo.

De övriga finländarna, Niko Kytösaho (101 meter), Ville Larinto (97,5 meter), Janne Korhonen (91,5 meter) och Andreas Alamommo (100 meter) tog sig inte heller vidare från kvalet.

– Med tanke på träningshoppen väntade jag mig att tre eller fyra av de åtta finländarna hade avancerat från kvaltävlingen. Mättäs misslyckande var en chock, Larintos lite mer väntad. Av de övriga är Andreas Alamommo, Niko Kytösaho och Janne Korhonen framtidsnamn som man inte kan vänta sig stordåd av riktigt ännu, belyser Oivo.

Kvalets längsta hopp stod polacken Maciej Kot för, hans hopp mätte hela 141,5 meter. I övrigt hade elithopparna en tuff kväll.

– En del av de bästa backhopparna från förra vintern hade vissa problem under öppningsdage. Bland annat Peter Prevc, Severin Freund och en del av norrmännen får bättre på rejält imorgon för att kämpa om segern i säsongspremiären. Tävlingen känns helt öppen och det känns omöjligt att sia om utgången i en känslig gren där en ny säsong kan föra med sig stora ändringar jämfört med tidigare säsonger, avrundar Mikael Oivo.

Veckoslutets första världscupdeltävling avgörs på fredagskvällen medan den andra finns på lördagens tävlingsprogram.

Diskussion om artikeln