Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oppositionen kritisk till regeringens klimatmål - "lyssnar hellre på Sannfinländarnas humbug än på experter"

Från 2016
Uppdaterad 25.11.2016 08:27.
De Grönas ordförande Ville Niinistö
Bildtext De Grönas ordförande Ville Niinistö tycker att regeringens energi- och klimatstrategi är en förlorad chans.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Den hårdaste kritiken mot regeringens nya energistrategi kommer från de Grönas Ville Niinistö. Socialdemokraterna och Vänsterförbundet är mest oroliga för skogarna.

– Regeringen lyssnar hellre på Sannfinländarnas humbug om vindkraftens bieffekter än på experter, säger de Grönas ordförande Ville Niinistö.

Regeringen publicerade sin nya energi- och klimatstrategi på torsdagen. Sannfinländarnas initiativ att regeringen ska utreda hur vindkraft påverkar hälsan och miljön fick stor uppmärksamhet.

Sannfinländarnas Matti Putkonen påstod nyligen att infraljud från vindkraft spränger fladdermöss. Samlingspartisten Eija-Riitta Korhola spred för sin del i våras påståendet att höns har dött i närheten av vindkraftverk.

– Regeringen tänker fortsätta stödet till fossila bränslen, trots att det är entydigt vetenskapligt bevisat att de påverkar hälsan skadligt, säger Niinistö och beskyller i sitt pressmeddelande regeringen för att ha en vetenskapsfientlig linje.

Kritik mot skogsskövling

SDP och Vänsterförbundet verkar vara mest orolig över skogarna. Regeringens strategi skulle öka användningen av träd märkbart. Socialdemokraten och riksdagsledamoten Lauri Ihalainen tycker att det är vågat.

- EU:s linjedragningar gällande hur mycket kol de finländska skogarna binder samt biomassornas hållbarhetskriterier är ännu öppna, påpekar Ihalainen.

Europeiska unionen räknar med att Finlands skogar kan binda betydligt mindre kol, än de finländska uträkningarna har uppskattat.

Både Ihalainen och vänsterförbundets Li Andersson anser att regeringen vill fälla för mycket skog.

De skulle båda vilja att skogen skulle användas främst för produktion av högt raffinerade produkter - inte för cellulosa och bränsle.

Att regeringen har bestämt sig för att slopa stenkol får applåder av de stora oppositionspartierna. Regeringen slår fast att användningen av stenkol för energi tar slut 2030. Inga nya kraftverk ska längre byggas med stenkol som utgångspunkt.

- Det är ett fint budskap och jag hoppas att till exempel Trumps USA hör det här, skriver Li Andersson i sitt pressmeddelande.

Artikeln är skriven av Tiina Länkinen och översatt till svenska av Svenska Yle.

Diskussion om artikeln