Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Har du plats för en till?

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 13:40.
Strömsö inslag: #platsförentill - Spela upp på Arenan

Vi gillar att vara tillsammans, oberoende årstid men alldeles speciellt kring juletid. Den här julen vill vi utmana dig och sprida idén om att bjuda in någon för att förbereda eller fira jul tillsammans med dig!

Det behöver inte vara svårt att göra något för någon annan - bjud in en gammal vän, en halvbekant eller en helt ny vän! Det finns många som inte har vänner och bekanta i sin närhet alla dagar. Har du plats för en till? Bjud in och dela med dig av ditt möte!

Vi på Strömsö bjöd in våra grannar till julsoppa på verandan.

-Äntligen blir vi bjudna till Strömsö, det här har vi väntat på i många år, säger en av grannarna när han ringer för att tacka för inbjudan.

Några i grannskapet känner inte varandra från förr, de har kanske bara skymtat varandra i förbifarten på väg till och från postlådan.

Vi pratar om vem som bor var, trädgårdsbestyr, fiske, skärgårdsliv, den goda soppan, studier, vem som är släkt med vem. Skrattet och sorlet ligger som ett mjukt täcke över verandan. Ingen verkar tänka på kyla eller mörker, det är bara fint att få träffas en stund, äta lite och babbla på.

I takt med att buljongen i soppgrytan sjunker stiger stämningen.

-När ska vi göra det här nästa gång? Det här kan vi ju göra till en tradition, föreslår en av grannarna.

Gäster på Strömsös veranda.
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Det är ingen dum idé alls, gamla traditioner blir inte sämre av att vi skapar nya.

Vill du också göra något för någon som är ensam, ovan att fira jul, bor för långt hemifrån eller som bara tröttnat på sitt eget? Kom med i vår kampanj #platsförentill och berätta hur det gick!

Om du vill kan du använda vårt julkort:

Här kan du ladda ner kortet och läsa mera om kampanjen.

Texten Välkommen, Tervetuola, Welcome ritad i kalligrafisk stil
Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström