Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Eftersnack frågar: Tänker du promenera mera?

Från 2016
Uppdaterad 25.11.2016 17:08.
Vandring i Nagu
Bild: Yle/Johanna Ventus

Eftersnack: Eftersnack 25.11.2016. Sidekick: Misha Eriksson.

Programmet är inte längre tillgängligt

Nu ska det bli slut på halvtomma bilar som susar längs våra gator och landsvägar. För att det ska lyckas krävs nytänk. Och att vi promenerar och cyklar mera.

Personligen älskar jag visioner och nytänk. När någon satt sig ner, har funderat på problemet (för mycket utsläpp) och analyserat, och sedan smäller ner svaret på problemet för granskning av allmänheten.

I detta fall var det kommunikationsministeriet med minister Anne Berner i spetsen som i går presenterade sin vision för hur det krävs nytänk gällande trafiken både i stad och på landsbygd.

Nå, nu ska vi komma ihåg att kommunikationsministeriet redan har gjort vissa linjedragningar när det gäller att minska, ursäkta öka, biltrafiken bland annat i Västnyland och Österbotten då järnvägsrutter lagts ner.

Men låt oss bortse från det kritiska tänket för en liten stund. Och ta ministeriet på allvar.

Folk sitter alltså för mycket ensamma i sina bilar. Det håller jag med om. Det klassiska experimentet att ställa sig vid en infart till Helsingfors går aldrig fel: en efter smårullar bilarna in med föraren ofta ensam i bilen. Man behöver inte vare en analyserande tjänsteman för att förstå att det inte är så klokt eller effektivt eller miljövänligt.

Men vad ska då göras?

Vi ska gå mot att trafik och persontransport är en service eller en tjänst vi köper, inte något vi själva så att säga upprätthåller. Det är lite svårt att säga, men jag antar att det ska bli mera uber-tänk över trafikarrangemangen. För tanken är alltså att antalet resor med bil inte ska öka trots befolkningsökningen i huvudstadsregionen.

Men kan man få folk att tänka om? Hur i så fall? Varför föredrar vi fortfarande att sitta ensamma i bilkön? Det är en extremt intressant fråga. Kan det lösa sig så "lätt" som att planera samhället bättre, erbjuda smidigare kollektivtrafik i kombination med nya tjänster?

Dessutom vill kommunikationsministeriet att vi ska cykla och promenera mera. Ja, om vi idag promenerar, låt oss säga, 5000 steg per dag, ska det stiga till 6500 steg år 2030. Samma med cykling: vi ska trampa trettio procent mera ... om fjorton år. Ärligt talat tycker jag det låter synnerligen oambitiöst.

I dagens Eftersnack ska vi självklart diskutera hur vi ska lyckas med vår trettioprocentiga ökning, och hur transporter bäst borde lösas i framtiden. Men först behöver vi din input. Rösta i gallupen nedan och tyck sedan till!

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Eftersnack
Yle Vega, fre kl 15.03
Repris lör kl 20.03
Yle Fem sön kl. 16.15
Podden finns här

Diskussion om artikeln