Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Hannah Norrena: Nätdejtning är vår tids fönstershopping

Från 2016
Uppdaterad 29.11.2016 13:45.
Hannah Norrena i Helsingfors
Bild: Yle / Hannah Norrena

Du har en stund över och går in på dejtningsapplikationen i din telefon. ”Jamen, hen ser ju het ut…” tänker du och sveper mot höger med pekfingret. Wow, det blev en match! Efter en stund är chattandet igång och efter några artigheter och allmänna upplysningar om intressen, livssituation och intentioner bestäms det tid och plats för träff.

Du tvättar håret och fixar till dig just så pass mycket att du ser fin ut utan att för den delen ge sken av att du försökt för mycket. Du beger dig till den avtalade platsen och trots att bilderna på dejten för en gångs skull överensstämmer med verkligheten hoar den omtalade kemin med sin frånvaro likt en uggla gömd i skuggorna. Du är förstås artig och bjuder till men inom dig känner du ditt hjärta sjunka över ännu en besvikelse.

Att träffa en ny partner kan stundvis kännas som ett jobb. Ett otacksamt sådant där ens ansträngningar och kämparanda sällan belönas med mer än en besvärad träff över en kaffe eller drink. Ett sökande efter en själsfrände eller en arbetsintervju för sex. Experter talar om dejtningutmattning som ett nutidsfenomen och du suckar och nickar instämmande. Hur svårt kan det vara liksom?

I Finland lever över en miljon människor i ensamhushåll. Att leva som singel idag är alltså inget ovanligt och för många är det även en självvald livsstil. Samtidigt talas det mer om ensamhet och isolering och i dagens värld där ensam påstås vara stark kan det kännas som ett pinsamt svaghetstecken att erkänna att man kanske ändå längtar efter någon att dela livet med.

En telefon med en dejtingapp och ett par som kramas.
Bild: CC / Montage: X3M

Ännu för tio år sedan var dejtningsutbudet ganska långt begränsat till de människor som råkade komma i ens väg på ett naturligt sätt. Då tipsade damtidningarna om hur man skulle spana efter drömprinsen bland hyllorna på biblioteket eller i butikskassan på lokala marketen. Hade man tur kanske en lämplig kandidat dök upp på jobbet eller på stadshotellet en lördag kväll.

Idag är nätdejtandet en variationsrik möjlighet för alla som tröttnat på att hasa runt stan med hoppfull blick. Att träffa någon på nätet är numera inget någon höjer ögonbrynen för. Bakom profilerna döljer sig mer sällan fula gubbar i trenchkappor som är färdiga att yxmörda sitt offer vid första anblick.

Internet har gjort det möjligt att ha hela världen tillgänglig via din dator eller smarttelefon vilket i sin tur gör valmöjligheterna oändliga. Oberoende vilken pudding du råkar ragga upp på nätet finns alltid möjligheten att en ännu bättre finns bakom nästa fingersvepning.

Man med röda rosor på en bänk.
Bild: Creative commons/Picjumbo

Att nätdejta är vår tids fönstershopping. Man lallar fram, beundrar och fantiserar men väldigt sällan stannar man verkligen upp vid ett fönster för att kolla in varan närmare och kanske även komma på sig själv med att dra efter andan i hänförd beundran.

Julen närmar sig och du fasar för släktingarnas och vännernas nyfikna förfrågningar. Har du kanske träffat någon detta år då? Du vill skrika ut din frustration över alla goda försök och spirande förhoppningar som skjutits i sank gång efter gång. Du vill berätta om hur ensam du känner dig på parmiddagen dit du verkar vara inbjuden på nåder. Samtidigt vill du skryta om hur skönt det känns att få gå hem ensam istället för att tvingas höra på alla passiv-aggressiva kommentarer de gifta paren snäser till varandra. Du vill berätta om hur du hellre är ensam än i fel sällskap utan att framstå som kräsen.

Att vara singel är det starkaste och det svagaste du kan vara. Du klarar dig trots allt fast du hamnar punga ut med hela hyran och bilavbetalningen själv. Du biter ihop på semesterresan, ensam bland alla barnfamiljer. Du dansar under discokulan en lördag kväll och känner dig lycklig över att du inte har någon otrogen man att oroa dig över. Du drar filten över knäna i TV-soffan och gläds åt att det inte finns någon som kräver något av dig eller täcks be dig byta program samtidigt som du sneglar runt dig och undrar om det kanske ändå inte vore så tokigt att ibland viga en stund åt sportrutan eller populära dokusåpan för någon annans skull.

Du drar en djup suck, plockar upp din telefon och går ännu en gång in på Tinder. Kanske hen finns där nu?

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Svenska Yle kan publicera delar av din text och använda den i Yle Vegas sändningar eller på svenska.yle.fi. Vi publicerar inte i något fall skribentens namn.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln