Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Backe förväntar sig ett samtal med Eremenko de närmaste dagarna

Från 2016
Uppdaterad 25.11.2016 13:14.
Hasse Backe.
Bildtext Hans Backe vill inte spekulera kring Roman Eremenkos framtid i landslaget.
Bild: Jarno Kuusinen/All Over Press

De har varit väldigt tyst från Roman Eremenkos håll sedan han stängdes av inför VM-kvalmatchen mot Island. Nu när domen har kommit förväntar sig även landslagets chefstränare få höra något av Eremenko.

– Jag har pratat med hans far, som har sagt att Roman ska ringa upp. Jag förväntar mig att ha ett samtal med honom de närmaste dagarna eller närmaste veckan och det är bara för att höra lite runt om kring hur han mår och så vidare, säger Hans Backe till Yle Sporten.

Eremenko har nu varit avstängd sedan 6 oktober och förra fredagen kom beskedet att han stängs av för två år på grund av kokainbruk. Många har undrat sig över varför Eremenko själv inte har sagt något gällande dopningsavstängningen åt vare sig allmänheten eller landslagsledningen.

– Jag tror att man från klubbhåll har sagt att inga uttalanden eller prata inte med någon före vi har fått besked om vad domen blir. Jag kan tänka mig att det är för att saker och ting inte ska spridas och man börjar spekulera, konstaterar Backe.

Tufft för landslaget

Det finländska landslaget har haft ett väldigt tungt år och saken blev inte bättre av beskedet att Eremenko nu kommer att vara borta i två år.

– Det är ganska kostsamt. Roman är ju, kan man väl lugnt säga, ganska outstanding när det gäller vår spelartrupp och det slår ju ganska hårt att vi måste vara utan honom.

Enligt Backe har man inte diskuterat mittfältsmotorns avstängning desto mera inom landslaget.

– Inte mera än att det är tufft för oss, att det slår på det här viset. Det var ju självklart en ordentlig överraskning för alla. Det kom ju på matchdag, fyra timmar före matchen mot Island. Men sedan har det inte varit någon mer direkt diskussion om det, det kan jag inte påstå.

Nolltolerans då det gäller droger och dopning.

Backe påpekar också att spelarna inom landslaget hanterat situationen väldigt bra.

– Jag tror inte det har påverkat. Om vi ser till våra prestationer när vi går ut fyra timmar senare och levererar en väldigt bra prestation mot Island och även på det sättet vi avslutade de sista 45 minuterna mot Ukraina så tycker jag att spelarna har hanterat det här på ett väldigt bra sätt.

Frågetecken kring Eremenkos framtid i landslaget

På frågan om vad Backe tycker om domen svarar landslagstränaren så här:

– Vi har inte varit så väldigt insatta och inte heller fått så mycket besked. Det här har skötts mest mellan Uefa, CSKA Moskva och Roman och det är svårt att uttala sig om domen och längden på domen. Helt klart från finska förbundets sida är det en nolltolerans då det gäller droger och dopning.

Eremenko och CSKA Moskva har överklagat domen, men om avstängningen står fast kommer Eremenko vara 31 år när han avtjänat sitt straff. Om Eremenko skulle vara välkommen tillbaka till landslaget efter avstängningen vågar inte Backe sia om vid det här läget.

– Jag tror man får vänta med att uttala sig om det och sedan tror jag också att det här är till väldigt stor del en förbundsfråga. Jag passar nog på den frågan. Jag måste ha en diskussion med förbundet innan jag säger någonting.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag Vega: Hans Backe om Roman Eremenkos avstängning - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)