Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ingen stormarknad till Kungsporten inom den närmaste framtiden

Från 2016
Parkeringsplats framför Etola
Bildtext Många har länge talat för att en mataffär kunde få affärsområdet Kungsporten mer lönsamt.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Ett nytt lagförslag kan göra det möjligt att bygga större livsmedelsaffärer också ytterom städernas centrum. Borgå har inte fått bygga en stormarknad i Kungsporten, och det ser inte ut att förändras i och med förslaget.

Regeringen har gett riksdagen ett förslag om att förändra markanvändnings- och bygglagen. Förändringarna ska göra det lättare att planlägga och få bygglov.

Enligt förslaget ska storleksgränsen för stora enheter inom detaljhandeln ökas från 2 000 kvadratmeter till 4 000 kvadratmeter.

Stora enheter ska fortsättningsvis i första hand placeras i centrum, men regeringens förslag ger också möjligheten att placera dem annanstans om man kan garantera att servicen är tillgänglig.

Inte bara att planera stormarknader ytterom centrum

Osökt för det här tankarna till Kungsporten i Borgå, och möjligheten att bygga en stormarknad där. Hittills har lagen och landskapsplanen inte tillåtit det.

Tidigare har det dessutom talats om att området skulle kräva en stormarknad för att blomstra ordentligt.

Biträdande stadsdirektören i Borgå
Bildtext Arkivbild av Fredrick von Schoultz.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Men det är inte bara att tuta och köra och planera stormarknader i Kungsporten fastän lagförändringen godkänns, förklarar biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz.

– Visserligen är utgångspunkterna positiva och det att försöka luckra upp regleringen av var man kan placera butiker, säger han.

Osäkert om Borgå vill ha mataffärer i Kungsporten

Landskapsplanen kommer ändå att finnas kvar, fastän lagförslaget skulle träda i kraft.

– Den säger att man inte kan placera stora enheter i Kungsporten, annat än den typen av butiker som inte bör placeras i centrum, alltså bilbutiker och andra som behöver mycket utrymme.

Gränsen på 2 000 kvadratmeter för stora enheter inom detaljhandeln kommer också att finnas kvar i landskapsplanen. von Schoultz konstaterar att situationen för Borgås del inte förändras så länge den är i kraft.

– Fastän det blir möjligt i något skede så är det sedan en annan fråga om det är något Borgå vill ha, säger Fredrick von Schoultz.

Borgå har för tillfället ett annat stormarknadsprojekt på gång på Västra åstranden. Dessutom invigdes en utvidgad K-Supermarket i Östermalm i torsdags.

Diskussion om artikeln