Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Sjung till Herren en ny sång!

Från 2016
Uppdaterad 25.11.2016 14:04.
bild av pärmen på tillägget till psalmboken
Bild: Fontana media

På söndag, första advent, tar församlingarna i den evangelisk-lutherska kyrkan i bruk psalmbokens nya tilläggshäfte. I år blir den också annars festliga "Hosianna-gudstjänsten" litet extra festlig!

Behov av ny musik i kyrkorna

Nya tider kräver delvis också ny musik och nya psalmer. I flera år har man inom kyrkan arbetat med att välja bland både alldeles nya psalmer och litet äldre sånger som blivit folkkära, för att stimulera och förnya psalmtraditionen. Förhoppningen är att det bland de 147 nya psalmerna skall hittas musik som känns egen och angelägen för så många olika åldrar och grupper som möjligt.

De nya psalmerna erbjuder nya sätt att uttrycka tro och upplevelser av tron. Kommittén bakom tilläggshäftet har också velat betona gemenskapen i församlingen och kristendomens globala aspekter.

Kyrkans svenska psalmbok innehåller 585 psalmer medan den finska har 632 psalmer. De utökas nu med 147 svenska och 79 finska psalmer. Som bäst pågår arbetet med att spela in de nya psalmerna för bruk i radio och TV.

I kyrkan eller i radio eller TV

Festgudstjänster blir det inte bara i kyrkorna i hela landet, utan också i radio och TV. Söndagens radio- och tv-gudstjänst sänds från Esbo domkyrka. Traditionella adventspsalmer som Hosianna, Bered en väg och Dotter Sion kommer att varvas med psalmer ur psalmbokens tilläggshäfte; Vila i mig, Dig vi lovsjunger, ärar och O kom, o kom Immanuel.

I gudstjänsten predikar biskop Björn Vikström och Roger Rönnberg är liturg. Kammarkören Novena sjunger ledd av Nina Kronlund. Kantor är Eeva-Liisa Malmgren, organist Håkan Wikman och solist på trombon Jan Takolander.

Yle Vega söndag 27.11. kl 13.03

Diskussion om artikeln