Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska landslaget fick kyligt mottagande i Ruka

Från 2016
Uppdaterad 25.11.2016 14:37.
Therese Johaug torkar tårar under en presskonferens.
Bildtext Therese Johaug åkte fast för dopning tidigare i höst.
Bild: EPA/HAKON MOSVOLD LARSEN

Det norska längdåkningslandslaget förbereder sig som bäst för världscupöppningen i Ruka. På fredag fick de försmak på hur publiken reagerat på dopningsnyheterna kring laget.

Det norska landslagets frikostiga användning av astmamedicin och Therese Johaugs positiva dopningsprov har fått många längdåkningsvänner att kritisera norrmännens förfaranden.

Enligt Sportbladet möttes norrmännen på fredag av en skylt i Ruka där det norska landslaget jämfördes med DDR. "DDR Norway Ski Team = Doping Team" stod det på skylten mellan den norska vallalastbilen och spåren.

De norska längdåkarna tar ändå emot hånet med ro.

– Se där ja… Ja, det är säkert någon som tror det, men merparten förstår nog att vi inte håller på med något sådant, säger Emil Iversen till Sportbladet.

– Jag ser det mer som ett skämt, det måste vi tåla. Det är säkert inte det sista skämtet vi råkar ut för, säger i sin tur Finn Hågen Krogh.

Får kritik från Saarinen

Aino-Kaisa Saarinen har även hon kritiserat det norska landslaget och undrade i samband med Therese Johaugs positiva dopningsprov hur det är möjligt att inte reagera på varningsskylten på förpackningen som innehöll det förbjudna preparatet Clostebol.

Men hånet mot det norska landslaget i Ruka tycker hon inte om och hon hoppas att publiken kan uppföra sig på lördag.

– Det är avskyvärt, säger hon till Sportbladet och fortsätter.

– Jag hoppas de kommer uppföra sig bra, jag förväntar mig fair play i tävlingarna men även från fansen.

Världscupen inleds på lördag med sprintdistanser.