Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

#minkör: Specialsändning om körsång – berätta om dina egna upplevelser!

Från 2016
Körsång
Bild: CC0 1.0 Universal (CC0 1.0)

Radiostudiorna fylls på tisdagskvällen av körsångare, körentusiaster och musikforskare. Vi pratar om det roliga med att sjunga i kör och vi lyssnar på körmusik av olika slag.

Hur påverkar körsången vår hälsa? Hur mår våra körer? Vi diskuterar den viktiga sociala aspekten, vi funderar på hur körfältet ser ut i Svenskfinland och vi försöker lista ut vad som saknas. Och varför sjunger inte alla i kör, om det nu är så fantastiskt?

Som bekant är det väldigt hälsosamt att utöva musik, det lär till och med vara bättre än idrott. Körsång förbättrar livskvaliteten, visar undersökningarna.

Det blir en djupdykning in i körlivet. Samtidigt drar vi ihop säcken med körhistorier som började fyllas redan under våren då körer och korister i Svenskfinland hörde av sig under hashtagen #minkör.

Körminnen och körfavoriter

Kommer du ihåg din första körövning? Fick du vänner för livet? Varför var dirigenten så bra/dålig? Hur kändes det då konserten var över? Vilken var den roligaste körresan? Vilken körsång blev din aha-upplevelse? Vilken kör tycker du är bland de bästa du har hört? Varför sjunger du (eller sjunger du inte) i kör? Vilken körsång vill du att vi lyssnar på?

Skicka gärna e-post redan nu till vega.musik@yle.fi och berätta din egen körhistoria, eller önska din favorit bland körsångerna. Ett urval av historierna lyfts upp i sändningen och publiceras också på svenska.yle.fi. Texterna editeras vid behov innan publicering.

Under sändningen kan du delta på följande sätt:

* ringa 0600 11 12 13.
* mejla vega.musik@yle.fi.
* skicka ett meddelande via webbformuläret här:

Formuläret är inte längre tillgängligt.

I studiorna i Vasa och Helsingfors sitter bland andra (i bokstavsordning) Anna Holmsten, Matias Jungar, Hanna Kronqvist, Henrik Lillhannus och Alexander Zilliacus. Med per telefon är Töres Theorell, forskare vid Stockholms universitet.
Programledare i Vasa är Bertil Blom medan Leif Nystén leder diskussionen i Helsingfors.

Yle Vega på tisdag 29.11 kl.19.22-22.00

(remix söndag 4.12 kl.22.15-24.00)

#minkör

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln