Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Busschaufför slängde av 9-åring på Ring I – hade köpt fel biljett

Från 2016
Uppdaterad 25.11.2016 15:17.
Trafik på Ring I
Bildtext 9-åringen började själv leta efter hjälp efter att ha lämnats på ringvägen.
Bild: Yle/Eila Haikarainen

En 9-årig flicka lämnades ensam på en busshållplats utan pengar eller mobiltelefon. Flickans mamma förundrar sig över att ingen av de andra passagerarna ingrep.

På torsdag kväll märkte Sanna Sinisalo att hennes mobil hade ringt under basketmatchen hon spelade i. Då hon ringde numret, svarade en busschaufför som berättade att hen lämnat Sinisalos dotter på en busshållplats på Ring I.

- Min första reaktion var att brista i gråt. Hur kan detta vara möjligt? berättar Sinisalo.

Även ett sådant här fall är ett fall för mycket.

Informationschef Sari Kotikangas, HRT

Dottern var på väg från Esbo till Helsingfors men hade köpt fel biljett. Då hon inte hade tillräckligt med pengar på resekortet för att köpa en regionalbiljett lämnade chauffören henne på nästa hållplats. Då chauffören inte genast fick tag på Sinisalo meddelade hen polisen om barnet som lämnats ensam utan pengar eller mobiltelefon.

- Jag ringde genast till nödcentralen. Därifrån fick jag höra att polisen inte varit på plats, trots att det gått en timme.

Sinisalo började panikslaget köra omkring Ring I för att hitta sin dotter. Lyckligtvis fick hon snart ett samtal av dottern, som själv börjat leta efter hjälp och fått skjuts hem av en okänd man.

HRT: Vi måste precisera våra anvisningar

Enligt informationschef Sari Kotikangas på Helsingforsregionens trafik HRT var chaufförens agerande oacceptabelt.

- Barn måste behandlas förståelsefullt och flexibelt. Situationerna måste skötas så att de är trygga, man får inte lämna barn på hållplatser mitt under resan, säger hon.

Där satt massor med folk men ingen hjälpte ett 9-årigt barn.

Sanna Sinisalo, mamma till barnet

Enligt Kotikangas behandlas dessa riktlinjer på HRT:s chaufförutbildningar. Efter fallet i fråga har HRT beslutit att precisera anvisningarna gällande barn också i skriftlig form.

- Även ett sådant här fall är ett fall för mycket, säger Kotikangas.

Familjen gör brottsanmälan

Efter lättnaden då hon fick krama om sin dotter beslöt Sinisalo sig för att väcka uppmärksamhet kring fallet. Hon skrev respons till HRT samt publicerade ett inlägg på sociala medier, som delats över tre tusen gånger.

- Huvudorsaken till inlägget är att jag vill hitta och tacka mannen som körde hem min dotter. Jag tycker också det är viktigt att väcka diskussion kring det som skett.

Sinisalo förundrar sig över att ingen på bussen reagerade på situationen.

- Där satt massor med folk men ingen hjälpte ett 9-årigt barn. Det känns som att människor är alldeles för likgiltiga.

Både HRT och Sinisalo ska gå vidare med att utreda fallet. Sinisalo planerar också att göra en brottsanmälan om chaufförens agerande.

Diskussion om artikeln