Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tarkisfamilj lyser upp tillvaron i vintermörkret

Från 2016
Julbelysning vid hus i Tarkis i Borgå.
Bildtext Pekka Simonsson med familj i Tarkis i Borgå har satsat ordentligt på julbelysningen redan i många års tid.
Bild: Yle/Katarina Lind

Har du reagerat på att det finns ett hus i Tarkis i Borgå som sticker ut lite bland de övriga husen i byn den här tiden på året? Pekka Simonsson med familj har satsat på julbelysning som heter duga.

- Vi märkte att det är ganska trist när man kommer hem från jobbet när det alltid är mörkt. Av julbelysningen blir man på gott humör och den piggar upp, säger Pekka Simonsson, som bor i Tarkis med sin familj.

Familjens hus finns precis invid Tarkisvägen, så de som kör förbi i mörkret kan inte undgå att få syn på familjens lilla projekt.

Eller lilla är kanske fel ord. Familjens satsning på julbelysning utomhus har nämligen utökats under årens lopp, och i dagens läge ser man inte många hus i trakten med den mängd julbelysning som Tarkisfamiljen har.

Ett hus i Tarkis i Borgå.
Bildtext Under dygnets ljusa timmar noterar man knappt familjens gröna trähus invid landsvägen i Tarkis, men om man kör förbi efter mörkrets inbrott kan man inte undgå att kasta en blick på huset.
Bild: Yle/Katarina Lind

Allting började med en lekstuga

Det hela började ändå i liten skala efter att familjen hade köpt sitt hus i Tarkis för tolv år sedan. I samband med köpet gjorde man en renovering och efter den fanns en del byggmaterial kvar.

- Vi beslöt då att bygga en lekstuga på gården. Sen stod den där i några år, och för ungefär åtta år sedan tänkte vi att det skulle vara roligt att lysa upp lekstugan när det är mörkt ute, berättar Pekka.

I det skedet fick alltså en del av lekstugan ett ljusnät kring ytterväggarna. Och det var så allt kom igång.

Varje år har man kommit på nya idéer, som till exempel en lysande stjärna i trädet vid lekstugan och belysning runt tak och husknutar på familjens eget hem.

Hela familjen, Pekka och hans fru samt tre barn, är engagerade i projektet. Och det väcker också reaktioner bland grannar och vänner.

- De brukar alltid fråga efter sommaren vad vi ska hitta på det här året och då måste vi ju hitta på något. Det här året har vi till exempel satt belysning runt fönstren på vårt hus, säger Pekka glatt.

Julbelysning vid hus i Tarkis i Borgå.
Bildtext Inför den här julen har man satsat på belysning runt fönstren.
Bild: Yle/Katarina Lind

Mest positiv respons om julbelysningen

Julbelysning utöver det vanliga kanske ändå inte väcker enbart glada reaktioner hos folk. Pekka säger ändå att största delen av responsen som har nått honom har varit positiv.

- I början tyckte en del att vi går till överdrift. Men efter det har responsen mest varit positiv. Vi fick faktiskt ifjol en konfektask och ett tackkort av ett ryskt par, som hade uppskattat vår satsning. Det var verkligen en överraskning.

Familjen har satsat på traditionell belysning utan grälla färger och på lampor som inte blinkar. Man är inte ute efter att väcka irritation i grannskapet.

Julbelysning vid hus i Tarkis i Borgå.
Bildtext Lekstugan och träden intill har också fått egen belysning.
Bild: Yle/Katarina Lind

Inte dyrt att ha igång belysningen

En del kanske undrar vad det kostar att dygnet runt ha på julbelysning av den här kalibern.

Pekka har räknat ut att det inte alls blir dyrt att låta lamporna lysa och familjen brukar ha igång belysningen i tre månader.

- Vi har räknat ut att det kostar oss 20 cent i dygnet att ha på lamporna. För att undvika att belysningen drar till sig fukt brukar vi ha igång systemet dygnet runt, så att det inte går sönder.

Om man bortser från engångskostnaderna då man köper all julbelysning klarar sig familjen alltså med extra kostnader under tjugolappen per år för sin julbelysning.

Julbelysning vid hus i Tarkis i Borgå.
Bildtext Julbelysningen når höga höjder. Kanske inget som en höjdrädd bör installera i träden där hemma?
Bild: Yle/Katarina Lind

Julen viktig för familjen

När det gäller julen överlag så är det en viktig tradition för familjen.

- Min fru tycker om att fira alla helger, men julen är nog ändå den viktigaste, speciellt för frun och barnen.

Pekka har till vardags ett företag inom elbranschen, så han är inte en novis på området när det gäller just belysning. Han har redan en ny idé för gården inför självständighetsdagen.

- Jag kom på idén i bastun och funderar på att ta i bruk den nya belysningen i ett av träden inom kort.

Yle Östnyland låter familjens nya idé förbli en överraskning.

Julbelysning i Tarkis i Borgå.
Bildtext Pekka Simonsson har en ny idé för gården inför självständighetsdagen, som han ännu inte har förverkligat.
Bild: Yle/Katarina Lind

Kanske andra blir inspirerade?

Folk är kanske vana vid att se hus till exempel i USA som satsar ordentligt på julbelysningen, medan vi här i Finland är mer tillbakadragna.

Så här inför lillajul kanske många plockar fram adventsljusstaken ur skåpet och här och där ser man stjärnor i fönstren eller utegranar med ljus. En del satsar på ljusslingor runt balkongräcken.

Pekka hoppas för sin del att också andra skulle bli inspirerade av att ta ut svängarna lite mera.

- Det är trevligt att se också andras belysning och man kan i dagens läge hitta nya, billiga lampor som är bra och inte förbrukar så mycket el.

Julbelysning vid hus i Tarkis i Borgå.
Bildtext Familjen hoppas att också andra blir inspirerade av deras belysning inför jul.
Bild: Yle/Katarina Lind