Statsministerns familj äger bolag som fått order av Terrafame
Nära släktingar till statsminister Juha Sipilä har kopplingar till bolaget Katera Steel i Kajana som har fått en stor beställning av det statliga gruvbolaget Terrafame. Sipiläs regering har pumpat in pengar i gruvbolaget för att hålla den flytande.
Investeringsbolaget Fortel Invest, som statsministern för tre år sedan överförde till sina barn, äger i dag fem procent av Katera Steel, som också i övrigt är starkt kopplat till Sipiläs släkt. Resten av bolaget ägs av hans morbröder och kusiner.
För två veckor sedan beslöt regeringens finanspolitiska ministerutskott, där Sipilä är ordförande, att staten ger Terrafame 100 miljoner euro till. Anslaget är inte i linje med regeringens beslut från i somras, enligt vilket gruvan körs ner om man inte hittar privata finansiärer före årsskiftet.
Sammanlagt har Sipiläs regering pumpat in hundratals miljoner euro i Terrafame för att hålla gruvbolaget flytande.
Det var Vänsterförbundet språkrör Kansan Uutiset som på torsdagen rapporterade att Katera Steel hade fått en beställning av Terrafame.
- Orderns värde är under en halv miljon euro, säger Terrafames vd Joni Lukkaroinen till Yle.
Alltså hur stor?
- Om jag måste säga en siffra så är det en halv miljon, under det. Hos oss är anskaffningar på över en halv miljon stora, så den här är liten.
Enligt Lukkaroinen är ordern från Katera Steel en del av ett större projekt.
- Pöyry har varit med som konsult och de har skött de här beställningarna. Vi var inte med och valde utan konkurrensutsättningen sköttes via Pöyry.
Katera Steel hade under den senaste räkenskapsperioden en omsättning på 5,1 miljoner euro. Bolaget har enligt egen utsago 40 anställda.
Sipilä har inte kommenterat saken för Yle.
"Skrattretande påstående"
Yle frågade redan förra veckan av Katera Steels vd Markku Jauhiainen om hurudant samarbetsförhållandet med Terrafame är.
Jauhiainen svarade per e-post att bolaget senast gjorde jobb för gruvan åren 2012 och 2013. Katera Steel hjälpte Talvivaara med ett fabriksbygge.
Jauhiainen sade då att "hittills" har gruvan inte varit en stor kund, men ville inte säga något om framtida arbeten.
- Vi offentliggör inte vår orderstock och å andra sidan är jag ingen spåman.
På fredagen bekräftade Markku Jauhiainen uppgifterna om den färska ordern för Yle per telefon.
Har ni talat med Sipilä om Terrafame?
- Nej. Det är ett skrattretande påstående. Ingen dumskalle, inte någon skulle få för sig, att börja med sådant snack. Jag såg honom i förbifarten på torget i somras. Han har säkert annat för sig (än att hålla kontakt), sade Jauhiainen.
Jauhiainen preciserade på fredagskvällen åt Yle att han träffade Sipilä ifjol somras.
- Vi träffades i samband med ett cyklingsevenemang på Rådhustorget i Kajana år 2015. Diskussionen räckte ungefär 45 sekunder, sade Jauhiainen.
Katera Steels ägare har också en annan koppling till Terrafame. En i släkten Jauhiainen arbetar vid gruvan i förmansställning.
Sipilä: Vet inget om Katera Steels ärenden
Tidningen Talouselämä berättade om generationsväxlingen vid Katera Steel år 2011. Då gick Sipiläs investeringsbolag in som delägare med en fem procents andel. Sipilä lämnade över Fortel Invest till sina barn hösten 2013.
Enligt en kusin som intervjuades i tidningen skulle Sipilä fungera som sparrare för Katera Steel.
- Juha Sipilä går inte med i styrelsen, men han ger oss råd i styrelsearbetet, sade vd:n Ismo Jauhiainen då till Talouselämä.
Grundat av Sipiläs morfar, Sipilä arbetade för det
Katera Steels föregångare hette Hitsaus- ja levytakomo Ky, och grundades av Sipiläs morfar år 1961. År 2010 berättade Sipilä i ett känslofyllt tal om hur hans morfar kom till Kajana med sin familj och blev metallföretagare.
Som 15-åring jobbade statsministern också själv för sin morfar.
- Han kom med jämna mellanrum med råd och sade att farten inte är så viktig utan det att kvaliteten bibehålls, sade Sipilä vid en veteranfest i Uleåborg.
Det är också Katera Steel som har byggt koldioxidtanken till Sipiläs berömda El Kamina, alltså Sipiläs Chevrolet El Camino som byggts om så den går på ved. Bilen har fått stor uppmärksamhet under valkampanjer.
Rättelse 25.11 kl. 21.31. Följande korrigeringar har gjorts i artikeln: Sipiläs morfar grundade Hitsaus- ja levytakomo Ky, inte Katera Steel Oy. Sipilä jobbade som 15-åring för Hitsaus- ja levytakomo Ky, inte för Katera Steel Oy.
Artikeln har också kompletterats med informationen om att man nått Juha Sipilä och att han inte kommenterade saken åt Yle, samt med Markku Jauhiainens kommentar om tidpunkten för när han träffade Sipilä.
Ursprunglig text: Jarno Liski, Jussi Eronen och Salla Vuorikoski/Yle Uutiset