Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

En annorlunda jul hos Ljungströms

Från 2016
Uppdaterad 02.12.2016 13:39.
Sju brinnande ljus i olika färger på en bricka.
Bild: Carina Ahlskog / YLE

I fjol höstas lade Berith Ljungström från Åkersberga i Sverige ut en annons på Blocket. Hon skrev att hon hade några lediga platser kring sitt julbord på julafton. Hon fick massvis med svar från människor i alla åldrar, från små och stora familjer.

Familjen Ljungström blev tvungen att välja bland alla som svarat. Valet föll på sådana som hade berättelser som gick rakt in i hjärtat och på några som var verkligt ensamma.

Många andra hörde också av sig. Det var sådana som ville hjälpa till på ett eller annat sätt, tex genom att köpa julklappar eller bidra med mat. Det fanns till och med personer som erbjöd sig att också öppna upp sina hem och ta emot dem som Ljungströms inte kunde ta emot.

P4 Stockholm besökte familjen Ljungström på julafton i fjol innan gästerna kom. I intervjun berättar Berith vilka julgäster de valde och att hon är bra på att fixa julstämmning och komma överens med folk. De skulle bara göra som vanligt - äta jullunch, titta på Kalle Anka, öppna klappar och vara tillsammans.

Hur gick det sedan?

- Julen i fjol blev väldigt lyckad, mycket bättre än jag trodde. Vi har fortfarande kontakt, säger Berith.

Att det skulle bli ett sådant ståhej som det blev kring familjens julfirande kom däremot som en överraskning.

- Att, tv, radio och tidningar skulle vara så intresserade kom som en chock för mig. Jättekul ändå att det uppmärksammades och att det var fler som hakade på och gjorde samma sak. Att det också spred sig utomlands har jag svårt att ta in. Från Finland, Spanien och England ringde folk och ville intervjua mig, säger Berith.

Stillsammare i år

På frågan om hur familjen skall fira jul i år svarar hon, att den här julen kommer att bli stillsammare. På barnens begäran firar Ljungströms endast med den närmaste familjen men att det mycket väl kan tänkas att de i framtiden kommer att göra någonting annorlunda igen.

Kampanjen #platsförentill

Det finns troligtvis plats för en till lite här och där. Inspirerade av Berith Ljungström drog Svenska Yle och Strömsö igång kampanjen #platsförentill.

Vi vill sprida idén om att öppna upp julen för fler människor och skapa tillfällen för nya möten nu i december. Det kan handla om ett litet glöggkalas med grannarna, om ett gemensamt pepparkaksbak eller om att överraska någon med ett konsertbesök.

Ifall du också blir inspirerad eller om du redan sysslar med något liknande kan du berätta om det på #platsförentill

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln