Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gångbroarna i Åbo förvandlas till julens sagobroar

Från 2016
Biblioteksbron i Åbo
Bildtext Biblioteksbron får ett ljudlandskap.
Bild: Yle/ Nora Engström

I Åbo förvandlas gångbroarna till sagobroar under julen. På adventssöndagen 27.11 blir broarna över Aura å jul klädda med ljud, ljus och annan utsmyckning.

Biblioteksbron får ett ljudlandskap kl. 16.30 och Teaterbron får en vacker utsmyckning och belysning kl. 17.00. Bron dekoreras med 200 julgranar.

Åbo stad hälsar alla stadsbor och framför allt barnfamiljerna välkomna till invigningen av Sagobroarna på Aura ås stränder.

Julstadens samarbetspartner donerar LED-lampor till de 2000 första barnen vid invigningsfesten på Teaterbron. Lamporna delas ut på Västra och Östra Strandgatan mellan Teaterbron och Aurabron från kl. 16.30.

Åbo stad och invånarna kan samtidigt stöda Rädda barnens lokalföreningar i Åbo i deras arbete för att förebygga marginaliseringen av barn.

Julstadsprojektet blev ett startskott för belysning av Aura å

Julstaden Åbo har utvecklats under 20 år. Julstadsprojektet omfattar bland annat museerna med dukade julbord, Gamla Stortorgets julmarknad, evenemangshelheten Julstigen i centrum, jultorget på Salutorget, Domkyrkans upplysta julgran och Åboförsamlingarnas program samt nu de nya Sagobroarna.

Åbo stad säger i ett pressmeddelande att Julstaden har bidragit till att stränderna längs Aura å utvecklats till ett gemensamt vardagsrum för stadsborna.

Som ett led i julstadsprojektet lade man först fram idéer till belysning av Aura å under jultiden år 1997. Därefter började man utveckla en varaktig belysning längs åstranden som i dag är en viktig del av trivseln längs åstranden. Sagobroarna är en fortsättning på önskan att utveckla centrum.

På adventssöndagen, söndag 27.11.2016, ordnas också ett seminarium söndag, där man funderar på hur Åbo ska utvecklas med hjälp av belysning och ljud.

Diskussion om artikeln