Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vattentornet i Lovisa blir inte utsiktstorn

Från 2016
Vattentorn och träd
Bildtext Vattentornet på Kvarnåsen ska rivas ännu på det här årets sida.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Ett invånarinitiativ som föreslår att foten på Kvarnåsens vattentorn ska byggs om till utsiktstorn har tagits positivt emot på sociala medier. Enligt planen ska rivningen av tornet ändå komma igång ännu innan årsskiftet.

Riv toppen av vattentornet men låt den långa, smala foten stå kvar, vädjar Risto Tvilling i ett invånarinitiativ. Vädjan lämnades in redan tidigare i höst, men ärendet har fått uppmärksamhet först nu, precis innan rivningen ska börja.

Tvilling skriver att det enda som behövs för att omvandla vattentornet till utsiktstorn är en trappa upp längs foten och en plattform på toppen. Han säger att han fått en preliminär offert på stålgaller som går på 35 000 euro.

För sent att dra sig ur

Att jämna tornet med marken beräknas kosta 200 000 euro, och Tvilling menar att man kunde använda de pengar affärsverket Lovisa vatten sparar från rivningen till att bygga utsiktstornets struktur istället. Själva foten är i gott skick trots att tornets vattenbehållare inte är det.

Enligt Markku Paakkarinen, chef för vattentjänster på Lovisa vatten börjar det vara för sent att dra sig ur rivningsprojektet.

- Vi har redan gjort upp kontraktet för rivningen, att dra sig ur i det här skedet skulle kosta oss pengar. Men ingenting är omöjligt så länge vattentornet ännu står kvar, säger Paakkarinen.

Vattentorn och träd
Bildtext Från vattentornets topp ser man ut över Lovisaviken.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Paakkarinen har ändå inget intresse för att skjuta upp rivningen, enligt budgeten ska projektet skötas undan på det här årets sida.

Det som skulle krävas för att tornets fot skulle bevaras är att någon annan instans inom staden skulle anmäla sig frivillig att ta på sig projektet med utsiktstornet. Men det tidigare nämna invånarinitiativet har gjort sin runda på stadens olika kontor, och ännu har ingen visat något intresse för saken.

Rivningen har skjutits upp flera gånger under året. Helst skulle Paakkarinen se att det hinner bli tjäle i marken innan arbetet kommer igång, eftersom många tunga fordon måste köra upp på Kvarnåsen. Men det hinner man högst antagligen inte vänta på.

Diskussion om artikeln