Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Gångbron är Borgås nya mittpunkt

Från 2016
Uppdaterad 28.11.2016 09:24.
Mänskor på väg över en gångbro i Borgå.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Då staden växer förskjuts också centrum, säger biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz. Han anser att kvarteren kring torget behöver en ansiktslyftning, samtidigt som Västra åstranden växer.

Gångbron över Borgå å svajar lätt, som den ska, under våra steg. Biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz stannar upp mitt på bron och ser ut över staden. Från torget till Konstfabriken är gångavståndet cirka 900 meter.

- Jag skulle säga att vi nu står ungefär mitt i centrum. På östra sidan finns det äldre traditionella centrumet, på västra sidan har vi den delen av kärncentrum som håller på att utvecklas.

Den västra delen växer snabbt. Invånarantalet mer än fördubblas under de kommande fem till tio åren. Från 1 700 invånare till omkring 4 100.

Man som står vid räcket till en bro.
Bildtext Biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Alla som Yle Östnyland har talat med om framtiden för Borgå centrum får lätt djupa veck i pannan: invånare, utsocknes, stadsplanerare, beslutsfattare och företagare.

I Anne Nordberg-Henttalas lilla klädaffär Ebba lifestyle, intill stadsparken i centrum av Borgå, råder en glad lillajulstämning. Kunderna söker efter de rätta festkläderna.

Under de sex år som hon har haft sin butik har centrum förändrats. Många affärer har satt lapp på luckan.

- Det talas ofta om att staden ska satsa på centrum, men varför händer inget, säger hon. Kungsporten och Konstfabriken tycks få köra om utvecklingen av centrum.

Två tomma stolar utanför
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Hon hör till dem som tycker att det finns för många olika marknadsplatser i staden.

- Borgå har allt för mycket splittrat på de funktioner som ska finnas i ett centrum, säger Anne Nordberg-Henttala. Jag är inte alls mot en utveckling av staden, men ett större helhetstänkande behövs.

Centrum behöver en klar uppryckning tycker hon.

- Mera bostäder i centrum ger mera kunder åt handeln. Man skulle kunna satsa på en saluhall, och så borde Alko absolut finnas här.

Befogad oro

Fredrick von Schoultz förstår de oroade tonfallen kring centrumplaneringen.

- Oron är nog befogad. Det behövs utveckling av kvarteren kring torget. Staden är gärna med och möjliggör nya projekt där.

Att det nu finns för många kommersiella centrum i staden håller han bara delvis med om. I Borgå har handeln främst koncentrerats till centrumkvarteren, Konstfabriken, Gamla stan, Kungsporten, Näse och Östermalm.

- Vi har ju olika typer av handel på olika ställen, stora butiker vid Kungsporten och mindre i centrum. Östermalm är kanske främst det område som har utvecklats utanför helhetsbilden.

Bilar på en regnvåt parkeringsplats.
Bildtext Den nya stormarknaden i Östermalm.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

På Östermalm har industriområdet allt mer fått karaktären av en handelsplats med stora enheter. På torsdagen slog en ny K-stormarknad upp sina dörrar. Samma kedja planerar nu en ännu större stormarknad till Västra åstranden intill Konstfabriken.

Inte sedan kampen om Alexandersgatans bro har några centrumplaner väckt lika stora protester bland invånare och beslutsfattare. Farhågan är att centrum kring torget kan dö ut om Citymarket flyttar.

- Tanken att man genom att motarbeta någonting på ett ställe förbättrar något på ett annat ställe är konstig, säger Fredrick von Schoultz.

Istället efterlyser han konkreta idéer för att utveckla kvarteren kring torget.

Han tror att fullmäktige under våren tar ställning till detaljplanen för strandkvarteren vid Konstfabriken. I planen ingår ett komplex nära åstranden med en stormarknad på 7 000 m2, ett hotell och många nya bostäder.

Illustation av hotell och Citymarket vid västra åstranden i Borgå
Bildtext Så här har stadsplaneringen tänkt att det ska se ut i framtiden vid Konstfabriken.
Bild: Borgå stad

- Den västra delen av centrum växer starkt, vi talar om en helt ny stadsdel, som också behöver kommersiell service. K-kedjan har många gånger intygat att de också fortsätter med handel i sina nuvarande lokaler nära torget.

I en intervju för Yle Östnyland efterlyser Hannu Krook, vd för Varuboden-Osla, en gemensam diskussion i Borgå om hur man kan utveckla centrumområdet.

- Sådana möten behövs absolut, säger biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz. Som bäst kartlägger utvecklingsbolaget Posintra de behov och framtidsplaner som fastighetsägarna har i kvarteren kring torget.

Kartläggningen är klar kring årsskiftet. Efter det är det dags för möten.

- Då hoppas vi få till stånd nya öppningar och nya projekt för de kvarteren. Staden är nog beredd att uppdatera detaljplaner för både boende och handel.

Diskussion om artikeln