Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Piratkopieringen är döende - länge leve piratkopieringen?

Från 2016
Uppdaterad 28.11.2016 11:04.
Fildelningssidan The Pirate Bays logo
Bild: The Pirate Bay

Användningen av lagliga streamingtjänster för musik, film och tv har ökat, samtidigt som andelen som laddar ner och delar material illegalt har minskat. Ändå pågår kriget mot internetpiratismen fortfarande. Är nätpiratismen döende? Det är inte helt entydigt.

När betaltjänster för streaming av musik och video för några år sedan började slå igenom började också rapporterna om minskande piratkopiering komma in. Förhoppningen bland intresseorganisationer var att lättare tillgänglighet till lagligt material skulle kväsa piratdelningen och så småningom få kriget mot nätpiratismen att gå i graven.

Kriget har sina rötter bland annat i ett av de första peer-to-peer-fildelningsprogrammen Napster som grundades 1999, där användare kunde dela och ladda ner musik i mp3-format. Sajten stängdes ner bara två år senare efter att stämningsansökningar lämnats in av flera stora skivbolag.

Dyr prislapp för HBO-serie i Finland

Åtgärderna för att få bukt med piratdelning har inte avtagit trots att det redan i ett antal år har rapporterats om betaltjänsternas positiva inverkan på piratdelningen – den har minskat, enligt flera undersökningar som gjorts i olika länder.

Här i Finland har advokatbyrån Hedman Partners uppmärksammats för de många kravbrev de skickat ut till användare vars IP-adresser kopplats till illegala nedladdningar av filmer och tv-serier. Så sent som på fredagen rapporterade Yle om ett fall där en åtalad i marknadsdomstolen i förlikning fick betala 12 417 euro för ett avsnitt av HBO-serien Black Sails som personen ska ha laddat ner illegalt. Personen hade låtit bli att betala kravsumman i brevet från advokatbyrån.

I brevet som Per fick uppmanas han att betala 1 200 euro för fildelning.
Bildtext Så här ser Hedman Partners kravbrev ut.
Bild: Yle/Linus Hoffman

I juli 2016 dömdes en annan person att betala över 32 000 euro i ersättning för att ha laddat ner filer illegalt. Enligt advokaten Joni Hatanmaa vid Hedman Partners har domen, som betraktas som ett prejudikat, bidragit till att flera går med på förlikning eller betalar kravbrevets summa direkt.

Kravbreven har skickat ut på uppdrag av bland annat filmbolaget Scanbox Entertainment.

Flera fildelningssajter stängts ner

Ägaren av KickassTorrents Artem Vaulin på väg in i rättssalen i Polen, där han är gripen.
Bildtext Artem Vaulin är gripen i Polen, USA har krävt att han utlämnas.
Bild: EPA/MARCIN OBARA

Kampen mot piratdelning har också fokus på att försöka stänga ner fildelningssajterna och göra det så svårt som möjligt för användare att dela och ladda ner filer illegalt.

Bara under 2016 har flera stora och mångåriga fildelningssajter stängts ner, bland dem Torrenthound grundat 2007 som självmant stängde ner sin sida, och KickassTorrents från 2008 vars påstådda ägare Artem Vaulin samtidigt greps. Bara några dagar efter att Kickasstorrents stängdes ner valde också sajten Torrentz självmant att avsluta sin verksamhet. Torrenz, som grundades 2003, delade inte filer direkt, utan länkade till andra sajter.

Kim Dotcom står i ett talarpodie med texten Mega. Han syns också på en stor skärm bakom podiet.
Bildtext Kim Dotcom
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Ett annat uppmärksammat fall är Megaupload, vars grundare Kim Dotcom riskerar 20 år i fängelse ifall han döms för piratkopiering i USA. Megaupload stängdes ner 2012.

De senaste åren har rapporteringen om nätpiratism i stor grad också cirkulerat kring gamylen och den sega överlevaren The Pirate Bay som, trots domstolsbeslut om nedstängning, blockeringar i ett flertal länder och rättegångar mot personerna bakom sidan, fortsättningsvis lever. The Pirate Bay hör konsekvent till de största fildelningssidorna sett till antalet besökare.

Streamingtjänster används allt flitigare

Kampen fortsätter alltså, trots att rapporter från flera olika länder de senaste åren har pekat på en minskning av piratdelning samtidigt som antalet som använder sig av lagliga vägar ökar.

I somras rapporterade The Telegraph att det brittiska verket för intellektuell egendom IPO i en studie konstaterat att nätpiratismen i Storbritannien sjunkit till rekordlåga siffror under de fem år som verket undersökt fenomenet – 15 procent av internetanvändarna laddade illegalt ner film, musik och annat material mellan mars och maj 2016. Vid samma tid året innan var siffran 18 procent.

Minister för energi och intellektuell egendom, baronessan Lucy Neville-Rolfe i förgrunden. Hon talar in i en mikrofon.
Bildtext Lucy Neville-Rolfe
Bild: EPA/ALONSO CUPUL

Samtidigt har andelen internetanvändare som använde sig av lagliga vägar för att konsumera media ökat från 39 procent i slutet av 2015 till 44 procent i början av 2016. Ministern för energi och intellektuell egendom, baronessan Lucy Neville-Rolfe konstaterade att det verkar som om användarna allt mera vänder sig till lagliga tjänster.

Rapporten pekade på en stark korrelation mellan den ökade användningen av betaltjänster som Netflix och Spotify, och den sjunkande piratdelningen. Enligt rapporten använder 80 procent av musiklyssnare sig uteslutande av lagliga tjänster då siffran året innan låg på 74 procent.

Också i Sverige

Liknande tendenser går att urskilja i den årliga rapporten (pdf) om svenskarnas internetvanor som Internetstiftelsen i Sverige sammanställt, där det framgår att 38 procent av internetanvändarna betalar för streamingtjänster för film och tv, jämfört med 28 procent år 2015. För musik är motsvarande siffra 44 procent, jämfört med 42 procent året innan. Däremot ligger andelen internetanvändare som använder sig av fildelningssidor för musik stadigt på 20 procent.

Rapporten konstaterar ändå att fildelarna i högre grad också abonnerar på streamingtjänster än de som inte laddar ner illegalt material gör, något som försvarare av nätpiratism har hävdat i många år.

Netflix originalserier
Bildtext Netflix har de senaste åren satsat på egna tv-serier, ett drag som har varit lyckat.
Bild: Netflix

Att användningen av streamingtjänster för film och tv ökar kan också skönjas i till exempel Netflix ständiga tillväxt. 2011 hade Netflix en omsättning på 3,2 miljarder dollar – 2015 låg omsättningen på 6,7 miljarder. Enligt den senaste kvartalrapporten har Netflix 86 miljoner användare världen över och prognosen för det sista kvartalet pekar också uppåt.

Antalet fildelare minskar - mängden material som delas konstant

Men att streamingtjänster som Netflix och Spotify skulle få piratdelning att minska är inte så entydigt som IPO låter förstå. Det anser Liz Bales som är vd för den brittiska intresseorganisationen för intellektuell egendom, The Industry Trust for IP Awarness. I ett blogginlägg i The Huffington Post reagerar Bales på The Telegraphs nyhet med att konstatera att även om andelen internetanvändare som laddar ner material illegalt har minskat, så har andelen material som tillgås illegalt hållits på samma nivå, enligt organisationens egna siffror.

En liten men betydande minoritet har alltså ökat sin användning av olagligt delat material, konstaterar Bales.

Skärmdump av inloggningssidan på fildelningssajten PassThePopcorn.
Bildtext För tillgång till PassThePopcorn måste man få en inbjudan.

Och fortfarande lever delningssajterna kvar, trots att flera stora längs med åren stängts ner. Förutom The Pirate Bay letar sig fildelare också till sajter som ExtraTorrent, RARBG och 1337X. Dessutom finns det ett stort utbud av privata fildelningssajter som kräver medlemskap. Fördelen med dem är ökad säkerhet för användarna, bättre kvalitet på materialet och snabbare nedladdning. Å andra sidan har de väldigt strikta regler och är exklusiva, för att bli medlem krävs ofta en inbjudan.

Bland dem kan nämnas What.CD med fokus på musik, BroadcastTheNet som delar tv-serier och PassThePopcorn som fokuserar på film.

Diskussion om artikeln