Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Frukter med skönhetsfel gör succé och minskar matsvinnet i Jakobstad

Från 2016
Uppdaterad 27.11.2016 21:28.
Köpmannen Aki Salminen.
Bildtext Köpmannen Aki Salminen.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

På K-Supermarket i Jakobstad ställer man varje morgon fram lådor med frukt och grönsaker, så kallade heviboxar, som kostar en euro styck. Det är varor som personalen sorterat ut för att de inte längre är riktigt snygga och tilltalande. Men frukten är fullt ätbar.

- Det är inget fel på frukten, men i dag vill kunderna köpa frukt som är fem före färdig. Den ska stå sig hemma några dagar innan man äter den, säger Aki Salminen.

Frukterna har kort livslängd.
Bildtext Kunderna köper helst frukt som är fem före mogen.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Kurant frukt slumpas bort

Ofta är det alltså helt kurant frukt som slumpas bort när den är som allra godast. Men det är inte det kunderna vill ha. Tidigare kasserade man de här frukterna som bioavfall.

Det är ingen vinstgivande business med att sälja fruktboxar. Men att slänga fullt gångbar mat går emot Salminens tankar om hållbar konsumtion.

- Bananer som plockats, packats och skeppats från Sydamerika till Göteborg, lastats om och skeppats till Finland och transporterats vidare via lager till butiker runt om i landet. Det är inte klok att de kasseras bara för att de är mogna eller fått några bruna prickar, säger Salminen.

Smoothies på jobbet

K-Supermarket har sålt fruktboxar i ungefär en månads tid. Ibland finns det bara några få lådor, men har det till exempel kommit en stor bananlast som snabbt mognat så kan det handla om tiotals lådor. Och boxarna har snabbt blivit populära.

- Från företagen kommer man ofta hit och köper många lådor frukt. Sen gör personalen smoothies så att det räcker hela dagen, säger Salminen.

Har ni minskat svinnet sedan ni införde fruktboxarna?

- Jag absolut. Jag har inga exakta siffror men tidigare hade vi tömning av bioavfallet två gånger per vecka, nu funderar vi på att minska till en tömning per vecka, säger Salminen.

Fruktbox som kostar en euro.
Bildtext Fruktboxen kostar en euro.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Utmaning att minska svinnet

Svinnet i butiken ska vara maximalt två procent och Salminen säger att det är en av köpmännens största utmaningar i dag. Man ska ha rätt vara, till rätt pris och vid rätt tidpunkt och köpmännen gör det yttersta för att möta kundernas önskemål.

- Genom fruktboxarna lyckas vi förena nytta för både miljön, butiken och kunderna. Konceptet har blivit så lyckat att vi nu också gör likadant med bröd, säger Aki Salminen.

Diskussion om artikeln