Sydsudan går tvehågset med på förstärkt FN-operation
Regeringen i krigströtta Sydsudan har gått med på en förstärkt FN-ledd fredsstyrka för att få slut på inbördeskriget som har rasat i över tre år.
Beskedet kom sent på fredags kväll efter regeringens krismöte som leddes av president Salva Kiir.
FN har redan 13 000 fredsbevarare i landet men säkerhetsrådet vill förstärka styrkan efter etniska våldsamheter i huvudstaden Jubas i somras.
Presidenten hade hittills motsatt sig FN:s tilläggsstyrka på ytterligare 4 000 soldater.
- Jag vill informera folket på övergångsregeringens vägnar att ert kabinett enhälligt har godkänt utplaceringen av en regional styrka från och med nu, sade informationsministern Akol Paul Kordit.
Utökade befogenheter
Etiopien, Kenya och Ruanda har utlovat soldater till den förstäkta styrkan och Ruanda har också erbjudit stridshelikoptrar, vilket regeringen har motsatt sig.
FN-styrkan skulle dessutom få större befogenheter att stoppa våldet mellan president Salva Kiirs anhängare och vicepresidenten Riek Machars styrkor.
Säkerhetsrådet har anklagat Salva Kiir för att sabotera FN:s beslut och hotade med ett vapenembargo om Sydsudan inte tillåter en förstärkt FN-operation.
Kiir har hittils krävt att FN-styrkan endast skyddar FN:s baser och anläggningar, men han tycks alltså ha gett vika.
Generalsekreterare Ban Ki-moon sparkade nyligen chefen för FN:s 13 000 fredsbevarare i Sydsudan, efter en ytterst kritisk intern rapport.
Rapporten om våldsamheterna i Juba i somras bekräftade att FN-soldater på plats inte förhindrade övergrepp mot bland annat kvinnliga biståndsarbetare.
FN-kommendör fick sparken
I rapporten nagelfors den bristande befälsstrukturen bland fredsbevararna och särskilt kommendören, den kenyanska generalen Johnson Kimani Ondieki som fick sparken.
Utredarna slog fast att FN-styrkan UNMISS inte skyddade civila eller FN:s biståndsarbetare under våldsamma sammandrabbningar mellan Salva Kiirs och Riek Machars styrkor.
- Civila utsattes för grova människorättsbrott, inklusive mord, sexuella övergrepp och tortyr som utfördes av regeringssoldater, skrev rapportörerna om händelserna i juli.
Över 13 000 soldater och militärpoliser från Kina, Nepal, Indien och Etiopien ingår i UNMISS men den har inte något enhetligt, fungerande befäl.
Kinesiska fredsbevarare fick bland annat kritik för att de övergav sina ställningar vid åtminstone två tillfällen, något som Kina bestämt har förnekat.
Salva Kiirs regering har också fått kritik för att den inte har ställt sådana soldater till svars som gjorde sig skyldiga till mord och övergrepp på civila.
Över två miljoner på flykt
FN har haft fredsbevarare i Sydsudan ända sedan landet blev självständigt år 2011. Inbördeskriget bröt ut två år senare och har fortsatt sedan dess.
Sydsudan är ett av världens fattigaste länder och kriget har slagit ut både jordbruket och hälsovården i stora delar av landet, vilket ledde till att många människor dog i sjukdomar och svält.
Striderna och våldet mot civila drev också över 2 miljoner människor på flykt.
Av dem bor minst ett par hundratusen fortfarande i flyktingläger och FN-baser eftersom de är rädda för att återvända hem.