Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Olli Rehn: Inga problem med jäv i Terrafame

Från 2016
Uppdaterad 26.11.2016 17:28.
Näringsminister Olli Rehn kommenterar utnämningen till Finlands Bank.
Bild: AOP / Jarmo Kuusinen

Näringsminister Olli Rehn (C) anser inte att det finns några problem med statsminister Juha Sipiläs (C) kopplingar till en av det statliga gruvbolaget Terrafames underleverantörer. Finansminister Petteri Orpo (Saml) anser för sin del att jävfrågan måste utredas.

- Min uppfattning är att det inte förekommer något jäv, sa Rehn i Yle-programmet Morgonettan på lördag.

Häromdagen kom det fram att företaget Katera Steel, som ägs av Sipiläs nära släktingar och barn, har fått en stor beställning av Terrafame.

Rehn försvarar Sipilä och säger att statsministern själv inte kände till sina släktingars intressen i Terrafame.

- Jag har själv varit föredragande och ansvarig minister i den här frågan och vet mycket väl att statsminister Juha Sipilä inte har haft någon som helst information om det här.

- Har frågan diskuterats?

- Det har inte kunnat förekomma någon diskussion då det inte har funnits någon information om saken.

Finansminister Orpo: Frågan om Sipiläs jäv måste utredas

Finansminister Petteri Orpo (Saml) anser att frågan om statsminister Juha Sipiläs jäv då det gäller beslut angående Terrafame måste utredas, uppger Lännen Media.

- Det är självklart att jävfrågan nu ska utredas då det här fallet har utvecklats i den här riktningen, sade Orpo i samband med partifullmäktiges möte i dag i S:t Michel.

Enligt Orpo kunde justitiekansler vara den instans som ger ett utlåtande i frågan.

Rinne kräver utredning

Också Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne kräver att frågan utreds grundligt, till exempel av riksdagens revisionsutskott eller statens revisionsverk.

I en intervju för tidningen Savon Sanomat säger Rinne att riksdagen måste få information om Sipiläs eventuella jäv.

- Frågan kan inte sopas under mattan. Det är frågan om ett projekt som den nuvarande regeringen har finansierat med 500 miljoner euro, och nyligen beviljades det ytterligare 100 miljoner euro, konstaterar Rinne.

Sipilä kommenterar inte för Yle

Statsminister Juha Sipilä själv säger att han inte vill kommentera frågan för Yle.

Sipilä skrev i går på sin blogg att han inte har någon information om den beställning som bolaget Katera Steel fått av det statliga gruvbolaget Terrafame. Han bestrider att finansieringen av Terrafames gruva skulle ha påverkats av att hans släktingar hade möjlighet att få beställningar av gruvan.

Diskussion om artikeln