Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rösterna räknas om i Wisconsin - kanske även i Michigan och Pennsylvania

Från 2016
Uppdaterad 26.11.2016 14:32.
Donald Trump vann i Wisconsin med drygt 27 000 röster och experter tror inte att resultatet förändras efter omräkningen
Bildtext Donald Trump vann i Wisconsin med drygt 27 000 röster. Experter tror inte att resultatet förändras efter omräkningen
Bild: EPA/TANNEN MAURY

Delstaten Wisconsin i USA har beslutat att räkna om rösterna efter presidentvalet den 8 november.

Det gröna partiets presidentkandidat Jill Stein krävde en omräkning och valkommissionen i Wisconsin har gått med på hennes begäran.

Valfunktionärer ska nu undersöka närmare tre miljoner valsedlar för hand.

Processen inleds troligtvis i slutet av nästa vecka efter att Steins kampanj har betalat drygt en miljon dollar för omräkningen.

Enligt delstatens vallag måste processen vara slutförd senast den 13 december. Elektorskollegiet som utser presidenten skall ha utfört sitt uppdrag senast den 19 december.

Omräkning även i Michigan, Pennsylvania?

Förutom Wisconsin har Stein också krävt en omräkning i delstaterna Pennsylvania och Michigan.

Hennes kampanj har redan samlat in över fem miljoner dollar för omräkningen i de tre delstaterna där Donald Trump vann med ytterst knapp marginal.

Drygt 27 000 röster skiljde åt Trump och Hillary Clinton i Wisconsin, drygt 70 000 i Pennsylvania och 11 000 i Michigan.

Valexperter som Nate Silver tror inte att en omräkning förändrar slutresultatet och det tror inte heller Jill Stein som vill belysa det bristande valsystemet i USA.

- Dessa omräkningar är del av en valintegritetsrörelse som försöker belysa precis hur opålitligt det amerikanska valsystemet är, skriver Jill Stein på sin webbsida.

Clinton leder med två miljoner röster

Jill Stein fick drygt en procent av rösterna i presidentvalet, vilket var betydligt bättre än i presidentvalet för fyra år sedan då hon också ställde upp.

Rösträkningen pågår fortfarande i en del delstater som Kalifornien.

I det här skedet har Clinton fått omkring två miljoner fler röster än Trump; uttryckt i procent fick Clinton minst 1,5 procentenheter mer röster än sin rival.

Donald Trump fick ändå 306 elektorer mot 232 för Hillary Clinton då det krävs minst 270 elektorer för att bli vald till president.