Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige och Norge sågar Finlands nya andningsmaskin – ”Finland borde skämmas”

Från 2016
Uppdaterad 27.11.2016 00:15.
Emil Iversen stakar i spåret.
Bildtext Emil Iversen kritiserar Finlands nya apparat.
Bild: All Over Press.

WellO2. Så heter skidlandslagets nya andningsmaskin, som ska hjälpa åkarna med andningssvårigheter. Det är lite dubbelmoral, säger norska landslagsåkaren Emil Iversen till Expressen.

I samband med världscuppremiären i Ruka presenterades WellO2 – en apparat som hjälper idrottare att andas bättre. WellO2 fuktar andningsvägarna och löser upp slem.

Finländska åkare har använt maskinen i flera månaders tid. På skidförbundets webbplats säger chefstränare Reijo Jylhä att apparaten särskilt är till nytta då man idrottar på hög höjd.

"Ser inte bra ut"

Kritiken från svenskt och norskt håll är inte nådig.

– Det där ser inte bra ut. Och det känns lite märkligt med tanke på att de varit så kritiska mot oss, säger norska landslagsåkaren Emil Iversen till Expressen.

– När de kritiserar Norge så blir det ganska dumt. Det är lite dubbelmoral att hacka på oss, fortsätter han.

Också svenska åkaren Calle Halfvarsson tycker att maskinen ser ”suspekt ut”.

Aino-Kaisa Saarinen försvarar användningen av maskinen och säger att den är etiskt bättre än en nebulisator, som norrmännen använder. ”Man ska vara dödssjuk för att använda nebulisator”, säger hon till Expressen.

WellO2:s patenterade teknologi baserar sig på reglerbart andningsmotstånd och vattenånga. Användning stärker andningsmusklerna och ger en effektivare andning, skriver skidförbundet.

Expressen-krönikör: Finland borde skämmas.

Expressens krönikör Ludvik Holmberg kallar maskinen ”skräckinjagande”.

– Tajmingen, Finland? Hur tänkte ni? Det var mindre än 24 timmar kvar till världscuppremiären och fokus började äntligen vridas mot tävlingarna när vi fick ännu en märklig andningsmaskin upptryckt i våra ansikten, skriver han.

Holmberg tycker rentav att vi borde skämmas.

– Finland häller bensin på någonting som redan brinner. De borde skämmas.

Edit 27.11 klockan 00.10: Stycket med vattenånga lades till.

Diskussion om artikeln