Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oväder och pollen krävde sex dödsoffer i Melbourne

Från 2016
Uppdaterad 27.11.2016 11:10.
Oväder över Melbourne den 6 mars 2010.
Bildtext Oväder över Melbourne den 6 mars 2010.
Bild: EPA/DAVID CROSLING

Sex personer har dött och fem personer får intensivvård i Melbourne i Australien på grund av astmaattacker som utlösts av en storm.

Ytterligare tolv personer vårdas på sjukhus på grund av mindre allvarliga andningssvårigheter.

Ett oväder i måndags ledde till att rågpollenpartiklar blev våta och delade sig i ännu mindre partiklar som går djupt in i lungorna när människor andas.

Sammanlagt över 8 500 personer sökte sig till akutsjukvården under ovädret.

Stort behov av ambulanser

Behovet av ambulanser var så akut att det enligt delstaten Victorias hälsovårdsminister var som om 150 bombexplosioner skulle ha inträffat inom ett visst område i Melbourne. Alarmcentralen tog som mest emot samtal med några sekunders mellanrum och ledig hälsovårdspersonal kallades in.

Omkring en tredjedel av dem som drabbades av andningssvårigheter under stormen har aldrig tidigare haft liknande besvär.

Det första fallet av astmaattacker orsakade av en storm registrerades i Melbourne år 1987 då astmaattackerna femfaldigades. Senare har liknande fenomen förekommit i USA, Kanada, Storbritannien och Italien.

Den australiska regeringen har inlett en genomgång av hur myndigheterna i framtiden ska kunna vara bättre förberedda på liknande fenomen.

Artikeln uppdaterades 11.06 med mellanrubrik och fler detaljer om omfattningen av hjälpbehovet.

Diskussion om artikeln