Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Schweizarna emot snabb avveckling av kärnkraft

Från 2016
Uppdaterad 27.11.2016 16:58.
Schweiziskt kärkraftverk med Greenpeace banderoll i förgrunden.
Bildtext Schweiziskt kärkraftverk med Greenpeace banderoll i förgrunden.
Bild: EPA/URS FLUEELER

Schweizarna avvisar en plan som skulle ha tvingat regeringen att påskynda avvecklingen av kärnkraft. En majoritet av kantonerna röstade nej i folkomröstningen.

Folkomröstningen resulterade i att 54,2 procent av schweizarna och en klar majoritet av de 26 kantonerna avvisade förslaget.

Enligt systemet med direkt demokrati i Schweiz måste ett förslag i en folkomröstning få en majoritet både i fråga om antalet kantoner och i fråga om det sammanlagda antalet röster för att godkännas.

Invånarna röstade om att påskynda nedläggningen av kärnkraften i landet.

Förslaget innebar att en reaktors livslängd skulle ha begränsats till 45 år vilket hade betytt stängning av många kärnkraftverk inom några år.

Schweiz beslutade redan år 2011 att lägga ner kärnkraften efter härdsmältan vid kärnkraftverket i Fukushima i Japan.

Regeringens plan är att ha kärnkraftverken i drift så länge som möjligt med tanke på säkerheten.

Ja eller nej?

Ja-sidan som vill begränsa reaktorernas livslängd såg till en början ut ha ett starkt stöd, men stödet avtog småningom. Ja-sidan anser att kärnkraften inte är lönsam och att kärnavfallet belastar kommande generationer.

Nej-sidan anser att en snabb och okontrollerad avveckling kan bli en dyr affär för skattebetalarna. Dessutom anser man att försörjningssäkerheten minskar och att Schweiz blir mer beroende av importerad el, främst kärnkraft från Frankrike och kolkraft från Tyskland.