"Folk är konstant trötta i Finland - samhället i gungning"
Sömnsvårigheter börjar bli ett problem i det finländska samhället, säger professor Markku Partinen, sömnforskare och specialläkare i neurologi, i en intervju för Yle.
Enligt Partinen har finländarna allt oftare problem med konstant trötthet, och det kan få följder på många områden.
Partinen frågar sig till och med hur Finland ska komma ur recessionen och öka produktiviteten om finländarna är konstant trötta.
Forskning vid Prisma Studio och Helsingfors universitet visar att över hälften av de tillfrågade upplevde att alltid eller nästan alltid var trötta då de vaknade. Bara fem procent sade att de alltid eller nästan alltid är pigga då de stiger upp.
Många är trötta också under dagen: Var fjärde tillfrågad upplever sig vara trött dagligen eller nästan dagligen.
Partinen säger att han tycker att resultaten är trovärdiga. De är helt i linje med tidigare liknande forskningsresultat. Det har nästan utan undantag konstaterats att en fjärdedel eller en tredjedel av befolkningen lider av trötthet under dagen. Trötthet är väldigt vanligt.
Professor Markku Partinen: Folk sover för lite
Professor Partinen konstaterar att trötthet försämrar livskvaliteten, försämrar arbetsprestationerna, och ökar olycksfallsrisken både på arbetsplatser och i trafiken.
- Trötthet innebär att hjärnan inte fungerar på bästa möjliga sätt. Det här avspeglar sig både på jobbet och i det sociala umgänget.
De vanligaste orsakerna till trötthet är för lite sömn eller dålig kvalitet på sömnen. De som deltog i undersökningen sade att de sov i medeltal sex och en halv timme per natt.
- Det här är för lite. En vuxen människa borde sova i medeltal sju, åtta timmar per natt. Resultatet visar att en stor del av undersökningsdeltagarna sannolikt sov mindre än de borde för att vara pigga och ha en ordentlig prestationsförmåga. Det här pekar också på att en betydande del av finländarna lider av långvarig sömnbrist, anser Partinen.
Trötthetssymptomen har ökat
Forskning visar att sömnlöshet och trötthetssymptom har ökat under de senaste åren. Enligt Partanen kan man hitta förklaringen i det förändrade samhället.
Partanen tror att det handlar om att de som jobbar har långa arbetsdagar och en tung arbetsbörda. Arbetet effektiveras så att de som har ett arbete måste jobba allt mer.
- Nu börjar vi närma oss den gräns som gäller för det som en människa orkar och förmår göra.
- Men å andra sidan: Arbetslöshet kan också avspegla sig i trötthet under dagen.
"Man måste förstå att värdera sovandet"
Vad kan man då göra?
En tillräckligt god kvalitet på sömnen hör till de faktorer som påverkar hälsan och välbefinnandet mest, säger Partanen.
- Man kan ju hoppas att de här resultaten väcker finländarna till insikt om sömnens betydelse. Samtidigt måste man inse att den främsta orsaken till trötthet är sömnbrist eller dålig sömnkvalitet.
- Man får inte ge avkall på sömnen - inte ens på grund av jobbet.
Nu borde offentliga personer visa att man ska sova tillräckligt mycket och att man inte ska arbeta fram till småtimmarna.
Professor Markku Partinen, sömnforskare och specialläkare i neurologi
- Man måste lära sig att värdera sovandet.
Markku Partinen uppmanar de människor som uppträder mycket i offentligheten - främst politiker - att föregå med gott exempel.
- Förr skröt man med att man sov så lite. Men det är verkligen ingenting att vara stolt över!
- Nu borde offentliga personer visa att man ska sova tillräckligt mycket och att man inte ska arbeta fram till småtimmarna.
(Ursprunglig text: Esa Koivuranta / Yleuutiset)
Sömnskola för vuxna – här är konkreta tips för en bättre sömn
Sömnlöshet blir vanligare, men det finns hjälp att tillgå.