Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Franska högern väljer sin presidentkandidat

Från 2016
Uppdaterad 27.11.2016 21:22.
Den förre premiärministern Francois Fillon är förhandsfavorit i det Republikanska partiets primärval i Frankrike
Bildtext Den förre premiärministern François Fillon är förhandsfavorit i det Republikanska partiets primärval i Frankrike
Bild: EPA/YOAN VALAT

Vallokalerna har stängt och just nu räknas rösterna i andra omgången i den franska högerns premiärval. François Fillon och Alain Juppé som kämpar om posten som franska högerns kandidat i presidentvalet nästa år.

Vallokalerna i Frankrike öppnade klockan åtta i morse och stängs klockan sju på kvällen, och när rösterna är räknade står det klart vem som representerar den traditionella högern i presidentvalet nästa år.

Den 62-årige François Fillon är förhandsfavorit efter att han vann det första primärvalet för en vecka sedan i överlägsen stil med 44 procent av rösterna.

Den 71-årige Alain Juppé kom på andra plats medan ex-presidenten Nicolas Sarkozy inte klarade sig vidare.

Fillon som har fört en hårdför och konservativ kampanj förutspås få över 60 procent av rösterna enligt de senaste opinionsmätningarna.

Alla får rösta i primärvalet

Alla röstberättigade fransmän får för första gången delta i primärvalet förutsatt att de betalar två euro och försäkrar att de delar det konservativa Republikanska partiets värderingar.

Både Fillon och Juppé har varit premiärministrar, men Juppè är kanske mest känd för sin långvariga tid som borgmästare i storstaden Bordeaux.

Den ärkekonservative Fillon har friat både till nationalister och konservativa katoliker under valkampanjen.

Juppé talar däremot för ett mer tolerant Frankrike och han är känd för sitt samarbete med vänstern under sin framgångsrika tid i Bordeaux då staden fick en ansiktslyftning som hyllades av både stadsbor och turister.

Alain Juppè, den förre premiärministern och långvarige borgmästaren i Bordeaux talar för tolerans och ett mångkulturellt Frankrike
Bildtext Alain Juppè, den förre premiärministern och långvarige borgmästaren i Bordeaux talar för tolerans och ett mångkulturellt Frankrike
Bild: EPA/CAROLINE BLUMBERG

Kontroversiell konservativ mot tolerant moderat

Fillons mest kontroversiella förslag är att skära ner den offentliga sektorn med 500 000 anställda. Han motsätter sig också lagen om en 35 timmars arbetsvecka och anser att fransmännen bör jobba 39 timmar och få betalt för 37.

Juppé vill också skära ner på den offentliga sektorn, men med bara hälften så många jobb som sin rival. Han anser också att Fillons planer är orealistiska.

Karriärpolitikern Fillon är också känd som en djupt troende katolik och abortmotståndare.

Många vänstersinnade och liberala kan därför tänkas rösta för Juppé i primärvalet endast för att stoppa Fillon.

Premiärminister Manuel Valls är betydligt mer populärare än sin partikamrat, president Francois Hollande. Valls har inte ännu beslutat om han ställer upp i socialisternas primärval
Bildtext Premiärminister Manuel Valls är betydligt mer populär än sin partikamrat, president François Hollande. Valls har inte ännu meddelat om han ställer upp i socialisternas primärval
Bild: EPA/LEGNAN KOULA

Socialisterna väljer i januari

Den ytterst impopuläre presidenten François Hollandes socialistparti ska hålla sitt primärval i januari men Hollande har inte ännu avslöjat om han ställer upp för återval.

Enligt opinionsmätningar skulle premiärminister Manuel Valls vara en betydligt bättre kandidat för socialisterna än presidenten som lider av katastrofalt lågt stöd, även bland sina egna partimedlemmar.

Inte heller Valls har meddelat om han ställer upp i primärvalet.

- Jag kommer att fatta mitt beslut med ett klart samvete, sade Valls i en intervju där han också varnade för att socialisterna riskerar att göra ett katastrofalt dåligt val.

I det här skedet ser det ut som om ytterhögerns Marine Le Pen från den Nationella Fronten (FN) kommer att nå finalen där hon sannolikt ställs mot republikanernas kandidat, antingen Fillon eller Juppé.

Diskussion om artikeln