Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rosberg ny världsmästare – Hamiltons sluga taktik misslyckades

Från 2016
Uppdaterad 27.11.2016 19:51.
Nico Rosberg med solglasögon och hörlurar. Ser cool ut.
Bildtext Nico Rosberg gjorde det som krävdes i Abu Dhabi.
Bild: All Over Press

Nico Rosberg höll huvudet kallt och stod för en stabil insats då formel 1-säsongen avslutades i Abu Dhabi. Konkurrenten Lewis Hamilton vann loppet – men det gjorde ingenting. Rosberg är världsmästare.

En harmonisk start och ett kontrollerat lopp var allt som behövdes för Nico Rosberg. Andraplatsen var en enorm seger för tysken, som nu får titulera sig världsmästare.

Rosberg startade från den andra rutan och klarade av att hålla positionen i starten. Han behövde inte utmana om segern – Rosberg visste att han bara behövde sluta trea för att säkra titeln.

Hamiltons taktik misslyckades

Hamilton gjorde sitt bästa för att sätta käppar i hjulet för Rosberg. Hamilton ledde mer eller mindre genom hela loppet och gjorde sitt bästa för att hålla tempot så lågt som möjligt.

Britten ville involvera andra bilar i tätstriden i ett sista desperat försök att bli mästare. Hamilton var tvungen att vinna samtidigt som Rosberg måste sluta fyra eller sämre för att Hamilton skulle bli mästare.

En frustrerad Rosberg kontaktade stallet för att få lov att säkert passera Hamilton, men fick ett kyligt svar av stallkamraten.

– Jag föreslår att ni låter oss tävla.

– Jag håller på att förlora världsmästerskapet, jag bryr mig inte om tävlingen, sade Hamilton i teamradion i ett senare skede.

Men det sluga spelet misslyckades. Rosberg kunde dra en lättnadens suck då han passerade den rutiga flaggan för sista gången i år. Rosberg vann titeln med fem poängs marginal till Hamilton. Sebastian Vettel slutade trea i loppet.

Kimi Räikkönen slutade sexa, medan Valtteri Bottas avbröt loppet tidigt på grund av tekniska problem med Williamsbilen. Räikkönen slutade sexa i sammandraget och Bottas åtta.

– Vi gjorde det, vi gjorde det! Min barndomsdröm är sann! skrek en exalterad Rosberg i radion efter loppet och höll upp ett finger mot skyn i Abu Dhabi.

Mercedes dominans fortsätter

Det är redan tredje året i rad som världsmästaren kör för Mercedes. Hamilton vann både 2014 och år 2015. Innan det vann dåvarande Red Bull-föraren Sebastian Vettel fyra år på raken.

I år stod det tidigt klart att inget annat stall skulle kunna utmana om titeln. Rosberg och Hamilton förde en ursinnig och tidvis bitter duell under hela säsongen.

Graham Hill och Damon Hill gjorde det först. Nu blev Keke Rosberg och Nico Rosberg det andra fader och son-duon att blir F1-världsmästare.

Button avslutade karriären med ett leende

McLaren-föraren Jenson Button avslutade en lång karriär med att avbryta i Abu Dhabi.

Tävlingen blev kortare än väntat på grund av problem med bilen. Trots det höll Button humöret uppe.

– Ett massivt tack för allt stöd, det har varit en bergochdalbana, sade Button efter sin insats.

Diskussion om artikeln