Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmark får ny minoritetsregering

Från 2016
Uppdaterad 27.11.2016 19:02.
Lars Løkke Rasmussen
Bildtext Lars Løkke Rasmussen meddelade söndagen att hans parti Venstre har kommit överens om regeringssamarbete med två mindre stödpartier
Bild: EPA/GREGOR FISCHER

Danmark får en ny trepartiregering på måndagen. Den har redan kommit överens om att frysa en fastighetsskatt, minska skatten för välbetalda och ge försvaret mer pengar.

Det största regeringspartiet Venstre nådde en överenskommelse under helgen med sina stödpartier Liberal Alliance och De Konservative.

- Vi har en överenskommelse som vi är eniga om. Så Venstre, Liberal Alliance och De Konservative kan i morgon bilda en ny treklöverregering, sade Lars Løkke Rasmussen på presskonferensen på söndagen.

De nya ministrarna presenteras på måndag förmiddag.

Venstre är ett liberalt center högerparti och De Konservative ett center högerparti. Liberal Alliance grundades 2007 och driver en politik som blandar socialliberalism och socialkonservatism.

Skattelättnader

Statsminister Lars Løkke Rasmussen säger att den nya regeringen kommer att uppmuntra "flit och hårt arbete" och lägga vikt vid minskade sociala och ekonomiska skillnader mellan människor.

Partierna har bland annat kommit överens om att minska marginalskatten och att färre danskar ska betala toppskatt. Toppskatten är en skatt som de högavlönade betalar.

Partierna ska också frysa den fastighetsskatt som jordägare betalar för tomten.

Den nya regeringen lovar dessutom att försvaret ska få mer pengar. De har också utsatt en öronmärkt summa för utsatta skolor, rapporterar Danmarks radio.

Bjöd inte in högerpopulister

Statsministern ville undvika nyval eftersom Liberal Alliances partiledare Anders Samuelsen hade hotat att fälla regeringen om inte den högsta inkomstskatten i Danmark sänks med fem procentenheter.

Minoritetsregeringe kommer att behöva stöd av högerpopulistiska Dansk Folkeparti för att kunna fatta beslut.

Lars Løkke Rasmussen bjöd ändå inte in Dansk Folkeparti, som har 37 platser i Folketinget, i regeringen. Venstre har endast 34 av de 179 platserna i det danska parlamentet.

Hoppas på långlivad regering

Lars Løkke Rasmussen siktar på en långlivad regering som sitter kvar också efter nästa folketingsval.

- Vi vet gott, att vi inte kommer att nå slutstationen innan det blir folketingsval 2019. Så vi fortsätter efter folketingsvalet. Vi har en ambition att skapa en regering som kan fortsätta efter ett folketingsval, säger statsministern.

Artikeln uppdaterad 27.11.2016 kl 18:52 med noggrannare uppgifter den nya regeringens planer, samt beskrivningar av regeringspartierna.

Diskussion om artikeln