Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Historisk framgång för Cocks – tog sig till gruppspelsfasen i EHF Cup

Från 2016
Uppdaterad 27.11.2016 20:10.
Teemu Tamminen, Atlas - Cocks 2.12.2015
Bildtext Teemu Tamminen gjorde sex mål i matchen.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Cocks har tagit sig till gruppspelsfasen i EHF Cup för första gången någonsin. Det blev klart efter returmötet mot polska Górnik Zabrze. Det känns fantastiskt. Vi gjorde historia! säger Cocks tränare till Yle Sporten.

Cocks hade ett delikat utgångsläge i den andra matchen mot polska Górnik Zabrze. Cocks vann det första mötet med 30–19 och hade råd att ta det lugnt i returmötet.

Riihimäkilaget höll jämnas steg i Polen: halvtidssiffrorna skrevs 14–13 i Zabrzes favör. Marginalen mellan lagen var precis lika stor efter slutsummern – Zabrze vann med 30–29. Teemu Tamminen var som vanligt effektivast i Cocks och stod för sex mål.

"Känns fantastiskt"

Men det gjorde ingenting. Det sammanlagda resultatet 59–49 gör att Cocks tar sig vidare till EHF Cup för första gången någonsin. Laget dominerar redan i Finland – nu väntar mer matcher ute i Europa.

– Det känns fantastiskt. Vi gjorde historia! Det var en stor, stor seger för laget och för mig som tränare, säger Cocks tränare Gintaras Savukynas till Yle Sporten.

Det har blivit många kramar och high-fives efter segern, erkänner Savukynas.

Klubbägaren: Nu får vi spänna oss

Yle Sporten nådde en till glad man efter segern – Cocks ägare Jari Viita.

– Nu får vi spänna oss för lottningen i veckan och se vilka europeiska toppklubbar vi får möta, säger Viita.

– Det känns fantastiskt bra. Jag har stått bakom Cocks i runt tio år och försökt bygga någonting. Det här var den första stora belöningen.

Cocks föll tidigt ut i kvalet till Champions League, trots en stark insats mot RF Gorenje Valenje.

Resultat:

Górnik Zabrze–Cocks 30–29 (14–13)