Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Franska högerns presidentkandidat: Ärkekonservativ och abortmotståndare

Från 2016
Uppdaterad 28.11.2016 04:53.
François Fillon håller tal efter att han segrat i franska högerns primärval den 27.11.2016.
Bild: EPA/YOAN VALAT

Franska högern valde på söndag François Fillon till sin presidentkandidat. Han vill göra stora nedskärningar och programmera om landet.

Fillon, 62, som har fört en hårdför och konservativ kampanj, säger att väljarna vill ha frihet, respekt och auktoritet av staten.

- Man har förstått mitt sätt att närma sig: Frankrike kan inte tåla sitt fall. Landet vill ha sanning och det vill ha handling, sade Fillon i sitt segertal i kampanjhögkvarteret på söndag kväll.

- Jag kommer att ta mig an en ovanlig utmaning för Frankrike: tala sanning och helt byta ut landets programvara, fortsatte Fillon.

Tidigare premiärminister

Karriärpolitikern Fillon är känd som en djupt troende katolik, som abortmotståndare och för sitt intresse för motorsport.

Han var premiärminister 2007-2012 under Nicolas Sarkozys tid som president.

Under valkampanjen har Fillon friat både till nationalister och konservativa katoliker.

Fillons mest kontroversiella förslag är att skära ner den offentliga sektorn med 500 000 anställda.

Han motsätter sig också lagen om en 35 timmars arbetsvecka och anser att fransmännen bör jobba 39 timmar och få betalt för 37.

François Fillon stiger ut ur valbåset med en valsedel i handen den 27.11.2016
Bildtext Fillon röstade i andra omgången i franska högerns primärval.
Bild: EPA/ERIC FEFERBERG / POOL

Beundrar Thatcher

Fillon har uttryckt en djup beundran inför Storbritanniens premiärminister på 80-talet Margaret Thatcher. Han har lovat få bukt med franska statens utgifter.

- Du måste riva ner huset för att kunna bygga upp det igen, har han sagt.

Fillons mjukare motkandidat Alain Juppé, 71, har erkänt Fillons seger och gratulerat honom.

Många vänstersinnade och liberala väntades rösta för Juppé i primärvalet endast för att stoppa Fillon.

Juppé, som också har varit premiärminister, talade för ett mer tolerant Frankrike och han är känd för sitt samarbete med vänstern under sin framgångsrika tid som borgmästare i Bordeaux.

Alain Juppè, den förre premiärministern och långvarige borgmästaren i Bordeaux talar för tolerans och ett mångkulturellt Frankrike
Bildtext Alain Juppé
Bild: EPA/CAROLINE BLUMBERG

Fillon ska tävla mot ytterhögern och sossarna

I det franska presidentvalet 2017 kommer Fillon att ta upp kampen mot socialisterna som nu innehar presidentposten och ytterhögern, Front National ledd av Marine Le Pen.

Om valet hölls nu mellan Fillon och ytterhögerns Marine Le Pen, skulle Fillon vinna med 67 procent av rösterna, visar en gallup av Harris interactive poll, som nyhetsbyrån Reuters rapporterar om.

Socialisterna håller primärval i januari. Den ytterst impopuläre presidenten François Hollande har inte ännu avslöjat om han ställer upp.

Första gången primärval

När över hälften av vallokalerna i den franska högerns primärval hade räknat sina röster, hade François Fillon fått 68,4 procent. Alain Juppé hade i sin tur 31,6 procent av rösterna.

Vallokalerna i Frankrike öppnade klockan åtta på söndag morgon och stängdes klockan sju på kvällen. Det är första gången som högern i Frankrike håller primärval i stil med USA.

Alla röstberättigade fransmän har fått delta förutsatt att de betalar två euro och försäkrar att de delar det konservativa Republikanska partiets värderingar.

François Fillon var förhandsfavorit efter att han vann det första primärvalet en vecka tidigare i överlägsen stil med 44 procent av rösterna. Den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy klarade sig inte alls vidare till andra omgången.

Diskussion om artikeln