Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Det går bra för Nya ÖB- tidningen har 1500 prenumeranter

Från 2016
Uppdaterad 28.11.2016 13:26.
Affisch för lokaltidningen Nya ÖB
Bildtext Affisch för lokaltidningen Nya ÖB.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Nya ÖB i Karleby har fått 1500 prenumeranter. Tidningen är skuldfri och dryga året gammal. Nya ÖB utkommer torsdagar men det kan bli en tvådagars tidning. Läsarna verkar nöjda, säger Mia Holmbäck som var med om att starta tidningen.

Än går det att starta nya tidningar. Ett exempel på det är Nya ÖB i Karleby, trots att den utkommer bara en dag i veckan.

Nya ÖB startades av en handfull entusiaster, berättar Mia Holmbäck.

- Många har upplevt att vi var arga, men det var mera en besvikelse över att Österbottens Tidning drog ner på antalet anställda och minskade på bevakningen i Karleby.

Vi såg behovet av lokala nyheter, säger Mia Holmbäck. I dag har Nya ÖB två anställda journalister. Bevakningsområdet är Karleby, Nedervetil, Terjärv och Kronoby.

Mia Holmbäck, en av initiativtagarna till Nya ÖB
Bildtext Mia Holmbäck.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Flitiga tidningsläsare i Karleby

På konditoriet vid torget sitter Boris Nygård, Erik Tallqvist och Karl-Gustav Andersson. På bordet ligger Österbottens Tidning och Nya ÖB.

Läsarvanorna varierar. Två av dem har också Hufvudstadsbladet utöver ÖT och Nya ÖB, men den lämnar nog bort nu. Hufvudstadsbladet delas inte ut helger och också in i veckan kan tidningen utebli och komma någon dag för sent.

Huvfudstadsbladet dör ut när inte utdelningen fungerar, säger de.

- Jag har på känn att om fem år har man slagit ihop Vasabladet och ÖT och så har vi en gemensam tidning i gamla Vasa län, säger Nygård.

Efter det utbryter en diskussion om det är nödvändigt att skapa separata bilagor med lokalnytt för Karleby och Jakobstad som man nu planerar på Österbottens Tidning.

- Båda går för sig, säger Tallqvist. En tidning med blandat material eller en med skilda bilagor, säger Tallqvist. Mothugg får han av Nygård som föredrar en tidning med blandat innehåll.

Borid Nygård, Karlgustav Andersson och Erik Tallqvist gillar Nya ÖB
Bild: YLE/Patrik Enlund

Nya ÖB blir tvådagars?

Jag vet inte, säger Dick Björklind, en av två fastanställda journalister på Nya ÖB. I så fall behövs ett par anställda till. Björklind tycker tidningen har blivit väl mottagen.

- De som tycker om att läsa en papperstidning läser Nya ÖB. Och det gäller inte bara den äldre generationen. Också yngre tycker om att läsa lokala nyheter, säger Björklind.

Det går bra för Nya ÖB - tidningen har 1500 prenumeranter - Spela upp på Arenan

Nya ÖB är skuldfri, säger Mia Holmbäck. Tidningen trycks på Botnia Print som ägs av HSS Media och Keskipohjanmaa. Men längre än så sträcker sig inte tidningssamarbetet. Utdelningen får Nya ÖB sköta med Posten.

Första testet snart

Vid årskiftet ska den första prenumerationen förnyas och då avgörs om Nya ÖB har funnit trogna läsare. Mia Holmbäck tror på tidningen och säger att den har kommit för att stanna. Från första början fanns tanken på en tvådagars tidning men dit är det en bit kvar.

- Får vi 2000 till 2500 prenumeranter är vi nära.

Diskussion om artikeln