Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Chefredaktör: Regionaltidningen har ingen framtid

Från 2016
Uppdaterad 28.11.2016 10:30.
Chefredaktör Kenneth Myntti.
Bildtext Chefredaktör Kenneth Myntti.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Det är lokaltidningen som är framtidens vinnande koncept, säger Kenneth Myntti chefredaktör på Österbottens tidning som nu satsar på en tidning i två versioner.

Våren 2015 skar HSS Media kraftigt ner på personalen. Sju redaktionellt anställda i Jakobstad och Karleby sägs upp och en går i pension.

Nu förstärker man istället bevakningen av Karlebyområdet och anställer ytterligare en journalist. Samtidigt kommer tidningen att ges ut i två versioner, en för de norra delarna och en för söder.

- Man ska känna att det här är min lokaltidning som fokuserar på det område där jag bor, säger Myntti.

För lite Karlebynyheter

Myntti säger att den första läsarresponsen har fick som nytillträdd chefredaktör var att det finns för få Karlebynyheter i tidningen.

Det här vill Myntti nu ändra på men utan att läsarna i Jakobstad, Pedersöre och Nykarleby känner att det blir för mycket fokus på det norra området. Därför har man valt att gå in för versionering.

- Nu kan vi satsa på båda områden utan att det uppstår några nackdelar för läsarna i de olika regionerna, säger Myntti.

Innehållet i tidningarna kommer att vara det samma, men i Karleby med omnejd kommer artiklar från norr att lyftas fram med större bild och få ta mera plats. I söder gör man tvärtom.

- Man kommer inte att gå miste om några nyheter när alla artiklar kommer att finnas i båda versionerna, säger Myntti.

Det lokala är det viktigaste

Kenneth Myntti säger att det riktigt lokala är alla tidningars styrka. Med en stark lokal förankring kan man sedan lyfta in annat redaktionellt material och analyser.

- Det är det lokala som är det viktiga. Om vi lyckas kombinera konceptet med en lokaltidning som har regiontidningens bredd och djup, då tror jag att vi når framgång, säger Myntti.

Anne-May Wisén som är journalist på Österbottens tidning är positivt till versioneringen.

- Lokaltidningen ska vara läsarnas egen tidning och den kommer läsarna ännu närmare nu när man får sina egna nyheter i fokus, säger Wisén.

Anne-May Wisén på Österbottens tidning.
Bildtext Anne-May Wisén.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Kulturerna är olika i de två städerna trots ett avstånd på bara 30 kilometer säger Wisén.

- Det är roligt att jobba nära våra läsare och det är vår styrka att vi möter våra läsare dagligen när vi rör oss i samma miljöer. Det är när man i sitt arbete kommer nära läsarnas vardag som man berör dem, säger Anne-May Wisén.

Wisén säger att det tröskeln att ta kontakt med de lokala journalisterna är låg och som lokalredaktör får man mycket gensvar på sitt arbete.

- Det är både positiv och negativ respons, och det är bra. Nu hoppas jag att våra läsare ännu mera kan känna att de får de nyheter som är viktiga just för dem, säger Wisén.

Regionaltidningen saknar framtid

Tidningarnas framtid debatteras friskt och ibland argumenteras det om Svenskfinland egentligen skulle klara sig med en gemensam tidning och om inte Vasabladet och Österbottens tidning kunde slås ihop. Men de här tankarna omfattar inte Myntti.

- Jag förstår inte riktigt diskussionen. Vi har redan en gemensam redaktion och vi har också tillgång till en massa material. Men en tidning utan fokus på ett speciellt område skulle inte ha någon framgång. Man måste känna att det här är min lokaltidning, säger Myntti.

Kenneth Myntti säger att det inte var någon konkurrens av Nya Öb som fick Österbottens tidning att utöka sin bevakning i Karleby.

- Nej, det här gör vi för att bevara vår position som ett viktigt nyhetsorgan som utkommer sex dagar i veckan. Nya Öb utkommer en gång i veckan så vi tävlar inte på samma bana, säger Myntti.

Experimenterande är över

Kenneth Myntti ser ljust på tidningens framtid. Digitaliseringen har gjort att man tagit till nya grepp. Men efter en period av försök och misstag där man försökt hålla sig ajour med sin samtid genom olika satsningar är man nu på rätt väg anser Myntti.

- Nu är allt experimenterande över och vi vet att det är journalistiken vi ska satsa på. Vilken kanal vi sedan väljer är inte så jätteviktigt, det är upp till konsumenterna. Vår uppgift är att producera ett bra innehåll, säger Myntti.

Är det här konceptet nytt eller vänder ni egentligen tillbaka till rötterna?

- På sätt och vis, inte tror jag att det är en tillfällighet att man tidigare hade både Jakobstads tidning och Österbottningen. Det här är ett sätt att skapa autonomi och vårt team i Karleby kommer att ha långt gående frihet att själv bestämma hur de första sidorna i tidningen ska se ut, säger Kenneth Myntti.

Hss-medias tidningar.

Tuffa tag gav resultat på HSS Media

Förra året gjorde man vinst på drygt 900 000 euro.

Diskussion om artikeln