Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Skolprotesten har ingen betydelse i Raseborg

Från 2016
Uppdaterad 30.11.2016 05:10.
Bild av Västerby skola i vinterskrud.
Bildtext Västerby skola hör till de skolor som ska stängas.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Invånarinitiativet för att rädda Snappertuna skola, Västerby skola och Klinkbackan koulu innehåller inte något nytt och kräver därför inte några åtgärder. Det föreslår utbildningssektorns ledande tjänstemän inför stadsstyrelsens möte i kväll (28.11).

Enligt dem är de uppgifter som initiativtagarna framför delvis felaktiga. Bland annat har invånarna bakom initiativet inte haft tillräcklig information för att beräkna transportkostnaderna korrekt. Kalkylerna som gäller personalkostnaderna är också felaktiga.

Till övriga delar ska utredningen ses som ett önskemål om hur staden ska ordna skolgången för eleverna i de berörda skolorna, skriver tjänstemännen i beredningstexten.

Även om tjänstemännen har förståelse för att invånarna bakom initiativet vill rädda sina byskolor, så tycker de inte att det finns konkreta uppgifter som skulle påverka beredningens förslag till beslut.

Raseborgs stadsfullmäktige beslöt i början av juni att de tre skolorna ska läggas ner för att på det sättet spara pengar och samtidigt effektivera undervisningen.

Radio Vega Västnyland: Sara Jansson kämpar för Västerby skola i Raseborg

13:12

Radio Vega Västnyland: Johan Ljungqvist vill rädda Snappertuna skola

6:30

Diskussion om artikeln