Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny valuta i Zimbabwe kan bli Mugabes fall?

Från 2016
Uppdaterad 28.11.2016 16:12.
Zimbabwes president Robert Mugabe omgiven av soldater
Bild: AARON UFUMELI/EPA

Centralbanken i Zimbabwe började på måndagen ge ut en surrogatvaluta i ett försök att rädda ekonomin. Många är ändå rädda för att den nya valutan kommer att utradera deras besparingar och det har lett till omfattande demonstrationer.

Sedan den egna valutan kollapsade år 2009 har krisdrabbade Zimbabwe använt flera olika utländska valutor - bland dem den amerikanska dollarn. År 2009 steg inflationen i Zimbabwe till hisnande 500 miljarder procent och den zimbabwiska dollarn blev obrukbar.

Många är skeptiska mot den nya valutan och är rädda för att också den kan förlora sitt värde.

En bunt 50 miljonerssedlar i Zimbabwe
Bildtext Gamla zimbabwiska dollarsedlar
Bild: EPA/STR

Ekonom: Problemen bara förvärras

Oron delas av ekonomen Anthony Hawkins, vid universitetet i Zimbabwe.

- Regeringen behandlar bara symptomen utan att göra något åt problemen och det kommer inte att lösa någonting, säger Hawkins till nyhetsbyrån AFP.

- Problemet är att vi inte tjänar in tillräckligt med utländsk valuta och surrogatvalutan kommer inte att råda bot på det utan kommer att förvärra situationen.

- Det sägs att dåliga pengar kör bort goda pengar, säger Hawkins.

Rusning till bankerna

Lanseringen ledde till rusning till bankerna där många ville tömma sina egna konton på hård valuta. Vissa slog till och med läger utanför bankerna för att vara säkra på att komma åt sina pengar.

Kö utanför en bank i Zimbabwe
Bildtext Kö utanför en bank i Zimbabwe i maj 2016
Bild: AARON UFUMELI/EPA

Det är meningen att deponenterna bara ska få lyfta 150 dollar per vecka.

Surrogatvalutan har också ökat rädslan för bensinbrist och det har uppstått köer vid vissa bränslestationer. Regeringen har försökt lugna panikslagna förare genom att försäkra att landet har tillräckligt bensin i lager.

Mugabes fall?

De nya sedlarna har också lett till de mest omfattande demonstrationerna på ett årtionde mot president Robert Mugabes ledning och man har till och med spekulerat i att det kan bli Mugabes fall.

Under de senaste veckorna har flera aktivister misshandlats och arresterats för att ha planerat gatuprotester mot valutan.

Reklamkampanj

Den zimbabwiska centralbaken har startat en reklamkampanj för att dämpa befolkningens rädsla och försäkrar att näringslivet och handelsmännen har accepterat de nya sedlarna.

Valutan som introducerades på måndagen accepteras av alla banker och näringslivet, det är fråga om så kallade bond notes - skuldväxlar som är knutna till den amerikanska dollarn.

År 2009 innebar övergången till andra valutor en relativ ekonomisk stabilitet innan ekonomin igen började svikta då investerarna förlorade förtroendet för regeringens politik. Den ekonomiska nedgången har fortsatt och bankerna har lidit av brist på kontanter.

En man håller zimbabwiska dollarsedlar
Bildtext Zimbabwe frångick den egna dollarn år 2009
Bild: AARON UFUMELI/EPA

Början nedåt på 1990-talet

Den nedåtgående ekonomiska spiralen i Zimbabwe anses ha börjat redan i slutet av 1990-talet då regeringen beviljade generösa bidrag till krigsveteraner. Det var utgifter som landet inte hade råd med.

Det här ledde till obalans i statens finanser, inflationen ökade och räntorna steg. Som en följd av det minskade de utländska investeringarna, det uppstod en brist på utländsk valuta, exportintäkterna minskade, företagens lönsamhet raserades och arbetslösheten steg.

Diskussion om artikeln